IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите французи отхвърлят статуквото в търсене на лек за пазара на труда

Повечето от избирателите на възраст между 18 и 24 г. подкрепиха кандидати извън основните политически партии в страната на първия кръг

12:08 | 06.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изправени пред труден пазар на труда, много млади хора във Франция – тъкмо завършили училище, борещи се да си намерят работа и недоволни от изборите пред тях, поведоха протеста в страната срещу политическото статукво на първия кръг на изборите, коментира Wall Street Journal. Повечето от избирателите на възраст между 18 и 24 г. подкрепиха кандидати извън основните политически партии в страната: крайнолевия Жан-Люк Меланшон, Марин льо Пен от крайнодесния Национален фронт и Еманюел Макрон – центрист, който основа партията си през миналата година.

Преди балотажа тази неделя социологическите проучвания показват, че Макрон консолидира подкрепата на повечето млади хора зад себе си, събирайки около 60% от гласовете на младежите от 18 до 24 г. Тази подкрепа обаче прикрива дълбокия скептицизъм сред младите относно плановете му за решаване на тяхното най-голямо предизвикателство: намирането на стабилна работа.

22-годишната Имане Лариби не харесва льо Пен и крайните ѝ позиции срещу имиграцията и Европейския съюз (ЕС), но в същото време не е съвсем убедена, че иска да гласува за проевропейския Макрон, тъй като не се доверява на миналото му като инвестиционен банкер в Rothschild & Cie.

Всички познаваме репутацията на банкерите“, казва тя, която наскоро е завършила бизнес училище. „Ситуацията за младите хора във Франция в момента е сложна. Надявам се това да не се случи, но мисля, че можем да затънем заради него“, допълва тя.

Тя е гласувала за Меланшон на първия тур, но без особено голям ентусиазъм. „Гласувах за него по презумция“, казва тя.

Тъй като е по-малко вероятно хората под 35 г. да отидат до урните, тяхното влияние на вота в неделя е по-трудно за оценяване.

Поддръжниците на Меланшон също може да донесат изненади. Очаква се 44% от тях да гласуват за Макрон, 23% - за льо Пен, но 33% не казват кой ще изберат, сочи социологическо проучване от миналата седмица на агенция Elabe.

По време на кампанията Макрон предложи облекчаване на строгите правила на пазара на труда във Франция, за да се пребори с безработицата. Той обеща да наложи повече мерки от слабата реформа от миналата година – приета на фона на бурни младежки протести докато бе икономически министър, която донякъде улесни наемането и уволняването на служители. Плановете му за дори по-дълбока реформа вероятно ще срещнат съпротива.

„Не разбирам как хората могат да гласуват за него след това“, казва 19-годишният Жулиен Бретон, който също е гласувал за Меланшон в първия тур. „Мисля, че законите трябва да бъдат променени, но не и по този начин“, допълва той.

Други млади хора казват, че опитът на свободния пазар на Макрон ще го направи по-ефективен реформатор.

Нивото на безработица сред младите хора под 25 години е 24% спрямо 18% преди финансовата криза от 2008 г. От другата страна на Рейн младежката безработица в Германия е само 7%.

Тенденцията за ръст на безработицата във Франция донякъде важи и за други групи от по-възрастните служители. Нивото на безработица сред младежите между 25 и 29 г. например достига 14% спрямо 10% като цяло в страната.

Макрон се опитва да намери решение на това, което много икономисти определят като основната причина за младежката безработица в страната. Пазарът на труда е засегнат от рязкото разделение между служителите на безсрочни договори, които съдържат силни правни защити срещу уволнение, и хора на временни договори, които продължават само няколко седмици.

Ако младите хора успеят да намерят работа, то се случва най-вече с такива договори, а поради това трудно биват одобрени за заеми или наемане на жилище.

„Интеграцията на младите в работна сила се влошава през последните години“, казва Бруно Дюкодре, икономист по пазара на труда в университета за политически науки Sciences Po в Париж. „Нужно е все повече и повече време да се намери постоянен договор за работа“, допълва той.

Макрон предлага серия от мерки, за да преодолее проблема, включително финансови наказания за компаниите, които наемат твърде много служители на временни договори, и нови обучителни програми в подготовка на младите хора за пазара на труда.

Икономистите обаче предупреждават, че подобни програми ще имат ограничени ефекти без да се предивзика по-силен икономически растеж като цяло, който да създаде работни места за всички без оглед на възрастта.

Льо Пен спечели силна подкрепа от младите извън големите градски центрове във Франция, което е нов признак за острото географско разделение, оформящо френската политика. Във Фликсекур – град, разположен в икономически затруднения север, френските младежи гласуват предимно за льо Пен.

Посланието за излизане от ЕС, спирането на имиграцията и налагането на мита на френските граници тук е силно одобрявано. Партията на льо Пен Национален фронт твърди, че затварянето на границите на Франция ще защити младите и старите работници от ниско платения имигрантски труд и от производителите в Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Младите са обречени в тая откачена система накъдето ги води финансовият капитал/Макрон...сигурната работа ще остане само в приказките за малки деца , също и пенсията...къде 80 те. Целта е всеки да има кредит още преди да се е родил...тъй е нагласено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още