IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулативните стратегии преди изборите във Франция

Няма смисъл да се инвестира сериозно в очакване на поевтиняване на еврото и европейските фондови борси, съветва Цветослав Цачев от Елана

21:00 | 04.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврото поскъпна след резултатите от първия тур на президентските избори във Франция с над 2 цента и достигна равнището от 1,09 долара. Не може да се говори за изненада на вота. Реакцията на пазара подсказва, че това събитие вече е извън полезрението на инвеститорите. Освен, разбира се, ако следващият президент на Франция не се казва Льо Пен. Ден преди последния дебат между двамата кандидати Еманюел Макрон и Марин Льо Пен, проучванията сочат комфортно предимство с 60% на 40% от вота. Загуба на Макрон може да стане причина за изключително силно поевтиняване на еврото и не само да компенсира ръста от 1,07 до 1,09 EUR/USD отпреди седмица. Льо Пен се асоциира с Frexit и с разпадане на еврозоната, така че е невъзможно да се определи кога и къде ще спре сривът на еврото при такова развитие на събитията.

Инструменти за спекулативни стратегии

Европейската валута е вече прекупена и среща сериозна съпротива в зоната между 1,0950 – 1,10 EUR/USD. Това означава, че дори Макрон да стане президент пред еврото стои реалната възможност за спад към 1,07 в рамките на няколко седмици.

Няма смисъл да се инвестира сериозно в очакване на поевтиняване на еврото и европейските фондови борси. Съществуват обаче възможности за хеджиране на портфейла при евентуална изненада на изборите и особено за краткосрочни спекулативни стратегии. Инструмент за това са валутните опции.

Какво представляват опциите?

Тези инструменти предоставят възможност за сключване на сделки с фиксиран риск, защото платената премия при покупка на опцията е максималният разход за инвеститора. Печалбата при покупка на кол опция (call option) е от растежа на цената, а при покупка на пут опция (put option) е от спада. В примера с еврото, когато се сключва сделка в посока надолу, трябва да се закупи пут опция. Тя дава правото за продажба на валутната двойка в бъдещ момент на определена цена.

Цената на упражняване (strike price) е равнището на продажба на валутната двойка EUR/USD, когато тя изтича. Ако имаме ниво от 1,09, което е много близо до текущата търговия и спад под него до датата на падеж на опцията (12 май 2017 г.) ще формира печалбата. Платената премия за обем от 100 000 EUR/USD е 622 долара и печалба от опцията ще има едва при стойност под 1,0838, по изчисление в платформата ELANA Global Trader.

Този пример от възможните спекулативни стратегии е за много кратък период, който обхваща само изборите. Опциите се използват и за по-дълъг период, но цената им се повишава, защото това позволява по-лесно да се излезе на печалба. Ако цената на упражняване се промени, също има съществено изменение на премията. Например, при ниво от 1,05 EUR/USD е необходимо да се плати много ниска премия, но и вероятността за излизане на печалба от опцията също става незначителна. В случая с победа на Льо Пен такава стратегия би трябвало да донесе огромна печалба при много ниска премия, ако еврото падне под това равнище и повтори реакцията на пазара от Brexit.

Проблемите пред дългосрочните стратегии за търговия

Опциите имат своето място и за изграждането на стратегии, които обхващат няколко месеца напред във времето. Цената им обаче е много по-висока. В примера за пут опцията, разгледан дотук, но с дата на падеж на 1 декември тази година, се получава премия от над 2 000 долара. Друг важен момент е намалението на цената на упражняване. Това сваля премията, но значително по-малко, отколкото би била печалбата. Тоест, грешка при търговията е да се купуват опции с ниски премии, които са много далеч от пазара, но да се разчита на далечна дата до падеж. Процентът на успех на тези опции е незначителен.

Валутната опция за период от поне един месец, която може да разглеждаме като една от дългосрочните спекулативни стратегии за търговия с тези инструменти, има успех при подходящи условия. Например, при достигане на важно ниво на подкрепа или съпротива, когато може да очакваме връщане на цената. При технически анализ за еврото се вижда добре очертан канал, като валутата се движи от долната до горната му граница в рамките на един месец. При очакване на по-силни изменения на пазара е добре да се заложи по-дълъг период на живот на опцията.

Друг важен момент е динамиката на пазара. При силни колебания на курса се наблюдава и повишение на премията на опциите. В такъв случай излиза по-скъпо да се използва опция в очакване на обръщане на пазара, след като е имало много силно движение на валутите. При спокоен пазар обаче, какъвто има през летните месеци, опцията е отличен вариант да се търгува с ограничена възможност за загуба.

Използването на опции за валути или акции задължително трябва да бъде придружено от технически анализ за определяне на дългосрочната стратегия.

Автор на анализа е главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг Цветослав Цачев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още