IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Барние: Готови сме и сме добре подготвени за преговорите за Brexit

Съветът даде мандат на бившия комисар да започне разговорите с Лондон по активирането на чл. 50 от Лисабонския договор

17:55 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Ние сме готови и сме добре подготвени за началото на преговорите за Brexit", коментира главният преговарящ от страна на Европейската комисия (ЕК) Мишел Барние по време на кратък брифинг в Брюксел днес. Неговите думи бяха излъчени във видеосистемата на Комисията.

По-рано днес Съветът потвърди мандата на Барние като главен преговарящ от страна на ЕС със Великобритания. Разговорите за излизането на страната от общността ще започнат веднага, когато Лондон има готовност за това. Най-вероятно това ще стане след изборите на 8 юни.

"Надявам се да видим нашите колеги, преговарящи от британска страна, на масата за преговорите възможно най-скоро, да работим в позитивна атмосфера в търсене на основата, на която да стъпим", каза още той.

Барние обясни, че вече има готов преговарящ екип и е в добри отношения с всички европейски институции. Той обеща да публикува всички документи и позиции, постигнати по време на преговорите с Лондон. В Европейската комисия вече е създадена и специална страница, на която ще бъдат публикувани документите, свързани с Brexit.

Първият доклад за хода на процеса ще бъде изготвен през юни, тоест точно година след референдума във Великобритания и около 3 месеца, след като Лондон официално активира чл. 50 от Договора за ЕС, уточни още Барние.

ЕС вече изготви насоките за първата фаза по преговорите с Лондон. На първо място е поставена защитата на гражданите - европейците във Великобритания и британците в ЕС, както и техните семейства. Брюксел ще настоява още и страната да изпълни финансовите си ангажименти към общността, както и да гарантира спазването на споразуменията за намиране на решение по отношение на границите между двете Ирландии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още