IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Австрия направиха общ фронт срещу новите антируски санкции на САЩ

Енергийното снабдяване на Европа е европейски въпрос, а не американски, посочват в съвместно изявление Берлин и Виена

21:33 | 15.06.17 г. 7
<p>
	Германският външен министър Зигмар Габриел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Германският външен министър Зигмар Габриел. Снимка: Архив Ройтерс

Германия и Австрия са недоволни от новите американски санкции срещу Русия. Мерките засягат проектогазопровода „Северен поток-2“, заради което Берлин и Виена ги определиха като „незаконна заплаха за енергийната сигурност на Европейския съюз (ЕС)“, пише Financial Times.

Американският Сенат междувременно гласува с голямо мнозинство законопроекта, с който налага нови санкции срещу Русия и Иран. Документът трябва да бъде гласуван и от Камарата на представителите и да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

В съвместно изявление Берлин и Виена казаха, че това предвещава "ново и много негативно качество в европейско-американските отношения", тъй като заплашва да наруши деликатния трансатлантически консенсус относно санкциите срещу Русия, оркестрирани от германския канцлер Ангела Меркел. Досега тези мерки изключваха газопроводите, тъй като са свързани с ключови германски интереси.

В съвместната позиция се посочва още, че ситуацията ще задълбочи и конфликта между Вашингтон и Берлин, който възникна след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Тръмп редовно напада Берлин заради търговския излишък и критикува политиките на Германия по отношение на глобалното икономическо сътрудничество.

„Енергийното снабдяване на Европа е европейски въпрос, а не американски“, посочват в изявлението германският външен министър Зигмар Габриел и австрийският канцлер Кристиан Керн.

Меркел вероятно ще е по-предпазлива в критиките си към Сената на САЩ, както е предпазлива и по отношение на проектогазопровода „Северен поток-2“ заради силното противопоставяне на Полша и други държави от Източна Европа.

Санкциите срещу Русия могат да засегнат европейските енергийни компании, включително Shell, Engie и OMV, които финансират газопровода. Акциите им паднаха в днешната сесия.

Действията на Сената на САЩ подчертават гнева на Вашингтон заради евентуалните руски кибер атаки по време на изборите в Страната на неограничените възможности, коментира изданието. Не се очаква мерките да срещнат опозиция в Камарата на представителите.

Мерките кодифицират съществуващите санкции в закона и залагат пречки пред Белия дом да ги облекчи – елемент, вероятно включен заради информацията, че Тръмп може да обмисли облекчаване на санкциите срещу Русия като част от сделка за засилване на сътрудничеството. Надеждите на Кремъл бяха, че Тръмп ще заеме по-смела позиция по отношение на Русия в сравнение с предшественика му Барак Обама. Американският президент обаче е погълнат от разследването на ФБР, което проверява дали Тръмп е се е опитал да възпрепятства справедливостта, като наложи прекратяване на друго разследване.

„Северен поток-2“ подлежи на регулаторен контрол, тъй като ще увеличи транзита на руски газ до Европа и същевременно ще лиши от транзит Украйна. Габриел и Керн коментират обаче, че САЩ имат желание да разширят износа на втечнен природен газ за Европа и гледат на тръбопровода като на конкурент.

"Целта е да се осигурят работни места в петролната и газова промишленост в САЩ", посочват двамата в изявлението.

След като първата американска доставка на втечнен природен газ пристигна в Полша миналата седмица, администрацията на Тръмп заяви, че износът "подкрепя американските работни места, намалява цените на енергията за нашите партньори в чужбина и допринася за целите на енергийната сигурност на Европа, която пък получава надежден доставчик“.

Руският президент Владимир Путин засега омаловажава санкциите. Според него новият законопроект е знак за продължаващата политическа борба в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 3
SSIW
преди 6 години
Maмкa му ... искам някой да ми обясни, за кои енергийни проекти важат европейските ценности, защото аз вече, ужасно се обърках ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 15
KPetkov
преди 6 години
Откога германското енергийно снабдяване стана европейското енергийно снабдяване? Дано малко прогледнат нашите представители на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Taka e , Америка няма нужда от силна и независима Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още