IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще се фокусира върху свободната, справедлива търговия на срещата на Г20

Канцлерът Ангела Меркел обаче подчерта, че това може да не е лесно заради протекционистката позиция на Тръмп

15:38 | 20.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на председателството си на Г20 Германия иска да постигне напредък в подобряването на свободната и справедлива търговия. Страната ще се опита да постигне широко споразумение по отворените пазари между страните на срещата на високо равнище следващия месец, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Тя предупреди обаче, че това може да не е лесно заради американския президент Доналд Тръмп, който е известен с протекционистката си реторика.

„Отворените пазари и свободната, справедлива, устойчива и приобщаваща търговия е ключов фокус на нашето председателство на Г20“, каза Меркел, която ще бъде домакин на срещата на високо равнище в Хамбург следващия месец.

Тя добави, че подобни условия са от полза за всички, а глобализацията не е просто съдба, а процес, който може да бъде оформен въз основа на вярата на Германия в социалната пазарна икономика.

„Ще направим каквото можем, за да постигнем колкото се може по-широко споразумение в Хамбург. Предвид новата администрация на САЩ това няма да е лесно, но въпреки това ние трябва да положим усилия“, каза Меркел на събитие, организирано от индустриалната асоциация BDI.

Тя добави, че лидерите на Г20 ще обсъдят и стоманодобивната индустрия, заявявайки, че трябва да се постигне напредък по въпроси като свръхкапацитета и справедливата конкуренция в сектора.

Очаква се разкритията в разследването на администрацията на Тръмп по това дали външният внос на стомана представлява риск за националната сигурност на САЩ да бъдат представени по-късно тази седмица.

Германският министър на икономиката Бригите Циприс е изпратила писмо до търговския министър на САЩ Уилбър Рос, в което критикува плановете на Вашингтон за предприемане на действия срещу вноса на стомана, съобщи германски вестник във вторник.

Меркел казва още, че дълбоко съжалява за решението на Тръмп да изкара страната от Парижкото споразумение по климата, което според нея е „екологична необходимост“.

„Не мисля, че това променя нещо по отношение на аргументите в защита на това споразумение. Затова трябва да продължим с това, но мисля, че си поставихме амбициозен план и прилагането му сега е най-важната задача“,. добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още