IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройната заплаха срещу Меркел на срещата на Г20

Има три критични променливи, които могат да се развият доста зле в Хамбург: Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп

22:00 | 06.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дилемата на Тръмп

Вероятно най-много главоболия на Меркел ще създаде американският президент. "Меркел трябва да успее да не влезе в сблъсък с Тръмп, като същевременно се придържа към своите принципи", казва президентът на Института за световна икономика в Кил, Германия, Денис Сноуър.

Канцлерът планира да проведе лична среща с Тръмп в четвъртък вечерта преди официалното начало на форума, потвърди в понеделник говорител на германското правителство.

Очаква се тя да фокусира разговора върху области, в които Тръмп показва, че смята за важно многостранното сътрудничество, например борбата с тероризма. Но различията между двамата лидери вероятно ще излязат на преден план.

Правителствени служители в Берлин казват, че според тях Тръмп ще използва първото си посещение в Германия, за да се оплаче от търговския излишък на страната и да поиска Берлин да харчи повече за отбрана, повтаряйки критиките, които отправи по време на предизборната кампания, на среща с Меркел във Вашингтон през март и в края на май, когато каза пред участниците в среща на върха на НАТО в Брюксел, че "германците са лоши, много лоши".

Подобна конфронтация може да бъде два пъти по-деликатна за Меркел. Тръмп е доста непопулярен сред германците за разлика от предшественика си Барак Обама, който все още е посрещан от въодушевени тълпи, когато идва на посещение. А отстояването на позициите пред американския президент се превръща във важна тема на предизборната кампания.

Малко неща биха навредили повече на усилията на Меркел за преизбиране от създаването на впечатление, че отстъпва пред Тръмп на световната сцена.

Баланс

Социалдемократическият съперник на Меркел Мартин Шулц от месеци се опитва да извлече полза от непопулярността на Тръмп в Германия. В края на миналата седмица той засили натиска, като подчерта в интервю, че "е необходимо германският канцлер да има куража да влезе в конфликт с американския президент".

В отговор на натиска на Шулц Меркел втвърдява своята реторика. Миналата седмица тя отвърна на подновените критики срещу търговския излишък на Германия, като изтъкна работните места, които германските компании създават в САЩ. Два дни по-късно тя намекна, че позициите на Вашингтон в областта на търговията и околната среда не са в синхрон с все по-глобализиращия се свят.

Засега стратегията ѝ е успешна: подкрепата за канцлера се увеличава в анкетите, в които нейните консерватори водят с над 15 процентни пункта пред социалдемократите на Шулц.

В Хамбург обаче Меркел ще е с вързани ръце. Вместо да участва в предизборната кампания, тя ще се занимава с хореографията на форума, чиято кулминация ще бъде съвместно комюнике, представящо възгледите на събраните лидери. Ако не успее да постигне нещо, което да вдъхва доверие, нейното лидерство ще бъде представено в лоша светлина. И край с Гипфелканцлерин.

За да превърне форума в успех, Меркел трябва да намери начин да отстоява позициите си пред американския президент, като същевременно насочва неговото внимание и това на германските избиратели към области, в които има съгласие, и успоредно с това се справя с неизбежните разсейващи фактори на среща на 20 от лидерите с най-голямо его в света. Това вероятно няма да е лесна задача.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Ако бабиерата поне малко приличаше на датската премиерка , такава незабравима бунга-бунга среща можеха да си врътнат ...жалко че Берлускони го нема да ги светне на некои цаки...относно Меркел ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още