IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия публикува списък със 170 кода на заразени яйца

Германският министър на прехраната изрази безспокойство, че Белгия е укривала информация за заразените яйца

16:19 | 06.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Холандските власти публикуваха днес списък със 170 кода на яйца, заразени с инсектицид, предаде ДПА.

Това обаче не означава, че са затворени 170 компании производители, уточни говорител на холандската агенция по безопасност на храните. Той обясни, че производителите често имат множество кокошарници с различни идентификационни кодове.

Освен това отделни кокошарници непрекъснато получават разрешение да отворят отново.
"Списъкът ни е много динамичен и постоянно се променя", отбеляза говорителят.

"Самият брой на компаниите няма чак такова значение, освен да създава объркване" и затова агенцията оповестява само кодовете на яйцата, заразени с фипронил.

Така потребителите могат след това да проверят дали имат от яйцата.

"Не очакваме още много случаи през идните дни", допълни говорителят.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. При повишени нива може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Милиони яйца бяха изтеглени от супермаркети в Германия и Холандия заради предполагаемото заразяване, което доведе до разследвания от прокуратурата в Белгия и Холандия и временно затваряне на някои птицеферми.

Птицефермите били клиенти на холандска компания, която обезпаразитявала помещенията с препарата Дега-16 (Dega-16). Натуралният продукт, произведен от мента и евкалипт, бил смесен с инсектицида. Не е ясно обаче кога е бил добавен фипронилът. Следователите проверяват белгийски дистрибутор и холандска фирма за почистване.

Междувременно германският министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмит изрази безпокойство във връзка с новината, че белгийските власти са научили за възможно заразяване на яйцата с инсектицид още през юни - месец преди проблемът да стане публично достояние, предаде Ройтерс.

Шмит планира да се обади на белгийския си колега утре, за да обсъди положението и най-вече новата информация, съобщи снощи министерски говорител. Той добави, че министърът е очаквал, че ще бъде навреме уведомен от белгийските власти при възникването на такъв проблем.

Белгийската агенция за безопасност на храните, цитирана от Франс прес, обясни вчера, че е пазила тайна заради водено съдебно разследване за измама по случая с яйцата.

По-рано тази седмица агенцията обяви, че е научила за проблема за първи път в началото на юни, когато птицевъдна компания е алармирала за установени завишени нива на инсектицида фипронил в продуктите й, припомня Ройтерс.

(по БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още