IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на холандската банка ABN Amro надскочи очакванията

Добрите резултати са подкрепени от увеличаващите се заеми и по-ниските разходи

11:52 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Холандската банка ABN Amro отчете в сряда по-голям от очаквания ръст - 45%, на нетната базова печалба за второто тримесечие, подкрепена от увеличаващите се заеми и по-ниските разходи, съобщава Ройтерс.

Нетната базова печалба от 960 млн. евро сериозно задминава средната прогноза за 750 млн. долара на анализатори, анкетирани от банката, както и печалбата от година по-рано в размер на 662 млн. евро.

Базовата тенденция през второто тримесечие като цяло бе положителна и подкрепена от продължителния растеж на холандската икономика“, казва главният изпълнителен директор Кеес ван Дайкхаузе в изявление.

Печалбата е подкрепена от приходи за 200 млн. евро от продажбата на бизнеса с частно банкиране в Азия, завършена през април. Тъй като близо 50% от заемите на банката са свързани с имотния пазар обаче, ABN е спечелила и от силния растеж на пазара на жилища в Холандия.

Заедно с подобряващото се състояние на корпоративните клиенти, това е помогнало на най-големия местен кредитор в Холандия да освободи 96 млн. евро от предварително заделени провизии за лоши заеми.

Откакто се наложи банката да бъде спасявана от държавата през 2008 г., ABN насочи фокуса си върху операциите и дейността на холандския пазар, съкращавайки хиляди работни места междувременно.

През първата половина на годината тези мерки са помогнали на банката да понижи съотношението на разходите към печалбата до 57,4% спрямо 61,8% година по-рано.

ABN продължава да поддържа високи нива на капитал, докато чака нови правила от Базелския комитет на банковите регулатори за претегленията на риска върху активите. Съотношението на базовия капитал от първи ред е на ниво от 17,6% от коригираните спрямо риска активи към края на юни спрямо 17% към края на 2016 г.

Банката заяви, че ще вземе решение по капиталовата си позиция през първото тримесечие на 2018 г., ако тази година регулаторите не постигнат споразумение по новите правила, известни като Базел IV.

ABN Amro бе отново приватизирана през 2015 г., но холандската държава все още притежава 63% от акциите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още