IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за Меркел спада значително шест седмици преди парламентарните избори

Германският канцлер обаче продължава да има сериозна преднина пред конкурента си Мартин Шулц

13:23 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Популярността на германския канцлер Ангела Меркел, която скоро ще се върне от годишен отпуск, намалява с 10 пункта само шест седмици преди изборите, в които тя се надява да си спечели четвърти мандат, съобщава Ройтерс.

Проучване на Infratest dimap, публикувано в четвъртък, показва, че 59% от избирателите през август смятат, че Меркел върши добра работа, което е с 10 пункта по-малко спрямо предишния месец. Тя дори остава след финансовия си министър Волфганг Шойбле, чиято популярност, макар с 1 пункт по-малко спрямо юли, е 64%.

Меркел обаче няма особени поводи за притеснение, тъй като конкурентът ѝ от социалдемократите Мартин Шулц удари ново дъно в рейтинга от 33% - с 4 пункта по-малко спрямо предишния месец.

Социалдемократите обвиниха Меркел, че задушава дебата като не заема позиция по редица въпроси и оставя голяма част от тях на министрите си.

Миналата седмица тя остана в отпуск вместо да присъства на среща между министрите си и шефовете на производители на автомобили, която целеше да оздрави ударената репутация на автомобилната индустрия след емисионния скандал.

Те се договориха да променят софтуера на двигателите на 5,3 млн. дизелови автомобили, за да намалят замърсяването и да предотвратят забраната на дизелови коли.

Две трети от германците смятат, че политиците имат твърде милостив подход към сектора, показва анкетата.

Меркел с право бива обвинявана, че стои извън емоционалните дебати в предизборната кампания“, пише коментатор на ежедневника Bild, включвайки в темите въпроси като депортацията на опасни мигранти, сигурността и измами с търсенето на убежище.

Хората искат ясни изявления“, пише още той.

Атаката през миналия месец на 26-годишен мигрант в Хамбург, при която бяха ранени шестима, разтърси германците. Младежът, роден в ОАЕ, е трябвало да напусне страната, но не е имал правилните документи за самоличност.

Въпреки всичко това консерваторите на Меркел, които в момента споделят властта със социалдемократите в „голяма коалиция“, изглежда ще спечелят вота на 24 септември. Основният въпрос за повечето експерти е дали Меркел ще направи коалиция отново със социалдемократите или с друг партньор, например пробизнес настроените Свободни демократи.

Около 49% от запитаните са заявили, че искат следващото правителство да бъде водено от блока на Меркел, състоящ се от собствените ѝ християндемократи и баварския Християнсоциален съюз.

Рейтингът на консерваторите на Меркел в анкетата е спаднал с 1 пункт до 39%, а на социалдемократите се е вдигнал с 1 пункт. С 24% одобрение обаче те все още значително изостават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още