IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естер Джордж от Фед вижда възможност за още едно повишение на лихвите тази година

Джордж е почитател на по-затегната парична политика и подкрепяше повишение на лихвите, което да изпревари инфлацията

20:30 | 24.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако макроикономическите данни в САЩ се задържат както сега, вероятно ще има възможност за повишаване на лихвите още веднъж през 2017 г., заяви Естер Джордж, председател на Федералния резерв за Канзас сити, цитирана на Bloomberg.

„Ще следя данните през следващите няколко седмици докато се готвим за заседанието през септември и ще видим дали това все още е обосновано“, каза Джордж, имайки предвид още едно повишение на лихвите тази година. „Въз основа на това, което виждам днес, мисля, че все още има възможност“, допълни тя. 

Джордж е почитател на по-затегната парична политика и подкрепяше повишение на лихвите, което да изпревари инфлацията. Изказванията й са преди икономическия симпозиум в Джаксън Хол, щата Уайоминг, където се събират влиятелни централни банкери. В петък се очакват речите на Джанет Йелън и Марио Драги.

Що се отнася до инфлацията, Джордж посочва, че е по-важно да се наблюдават по-широките тенденции и очаквания, а не да се фокусираме прекалено много върху отделна порция данни. „За мен дали сме достигнали таргета от 2% е по-малко важно отколкото разбирането какво е цялостното състояние на икономиката“, допълни тя.

Следващия месец Фед ще поднови тримесечните си прогнози.

„Трябва да започнем – както сигнализирахме – постепенно да премахваме количествените улеснения, ако икономическите перспективи показват, че се движим в правилната посока, а аз си мисля, че е така“, каза още Джордж. Тя заяви, че подкрепя свиването на баланса и че данните показват, че икономиката е в добро състояние, за да се започна такъв процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Естествено, че има "възможност" за още едно повишение на лихвите още тази година. И за две даже има. То това да не е слънчево затъмнение, че да няма възможност да се случи преди да му е дошло времето. Даже и за още едно повишаване на тавана на дълга има възможност. Или необходимост ... че нещо започнаха да ги заплашват с отнемане на първокласния кредитен рейтинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още