IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Габриел: Турция никога няма да стане член на ЕС, докато Ердоган е президент

Коментарите на германският външен министър вероятно допълнително ще внесат напрежение в отношенията между двете страни

12:29 | 25.08.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция никога няма да бъде член на Европейския съюз, докато се управлява от Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви външният министър на Германия Зигмар Габриел късно в четвъртък, обвинявайки турския президент, че не е взел разговорите за присъединяване към блока сериозно, съобщава Ройтерс.

Коментарите му в интервю за булевардния вестник Bild вероятно допълнително ще внесат напрежение в отношенията между двете страни съюзници в НАТО, след като Ердоган призова германските турци да гласуват срещу водещите партии в Германия на парламентарните избори следващия месец.

Ясно е, че в това състояние Турция никога няма да стане член на ЕС“, каза Габриел. „Причината не е, че не ги искаме, а че турското правителство и Ердоган бързо се отдалечават от всичко, което Европа защитава“.

Лидерите на ЕС са критично настроени към репресиите на Ердоган срещу противниците преди и след провалилия се опит за преврат през юли миналата година. Разговорите за членство реално са спрени, макар че Турция остава кандидат.

Западните съюзници на Турция се опасяват, че новите всеобхватни правомощия, които Ердоган с малко успя да спечели на референдума през април, отдалечават Турция от демократичните ценности.

Ердоган заяви, че и репресиите, и по-силните президентски правомощия са нужни, за да се преодолеят сериозните предизвикателства пред сигурността на Турция у дома и извън границите.

По-рано тази година Ердоган разгневи Германия – дом на 3 млн. турци, половината от които могат да гласуват на изборите на 24 септември – като обвини германските власти, че поведението им напомня на нацизъм.

Отношенията между двете страни се влошиха и след ареста от Турция на журналист от германско-турски произход и германски активист за човешките права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 5
oio
преди 6 години
Това всички го разбраха, май и Ердоган също, и затова започна да играе сечено на ЕС. Да не забравяме, че първите години от управлението си Ердоган изпълняваше всички прищевки на ЕС, но насреща нищо не получаваше, само едни обещания в далечно бъдеще. Нещо като приказката за лъжливото овчарче, дайте сега да дадете, пък после ще видим. Върви, но до време, после всичко лъсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Сигурно е така, но май е още по-сигурно че Турция ще стане член на ЕС тогава когато и България стане член на Шенген и Еврозоната. Което казано в прав текст е никога. Ще кажете, ами той Ердоган това-онова, че затова. Аха, добре, ами България защо не е вече челн на Шенген, като отдавна сме изпълнили критериите?Така че лицемерието в ЕС достига нови висоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още