IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Испания предупреди за икономически рискове заради Каталуния

Тя обаче запази прогнозите си за икономическия растеж на Испания на равнище 3,1 на сто през 2017 г.

17:05 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанската централна банка предупреди, че могат да възникнат рискове за икономическия растеж поради напрежението в сепаратистката област Каталуния, произвеждаща една пета от богатствата на страната, пише БТА, позовайки се на AFP.

Предупреждението бе отправено три дни преди забранения от Мадрид референдум за независимост на областта.
Политическото напрежение в Каталуния в крайна сметка може да засегне доверието на икономическите фактори и техните решения за разходи и условията за финансиране, посочва банката в тримесечния си доклад.

Централната банка обаче запази прогнозите си за икономическия растеж на Испания на равнище 3,1 на сто през 2017 година, 2,8 на сто през 2018 и 2,2 на сто през 2019 година.

Каталуния е допринесла за 19 на сто от БВП на Испания през 2016 година и е наравно с Мадрид като най-богата област в страната. Тя силно изпреварва останалите испански области по своя износ, с продажбата на една четвърт от стоките й в чужбина, начело с хранителната химическата и автомобилната промишленост.

Каталуния е и първа туристическа дестинация с над 18 милиона чуждестранни посетители през 2016 година.

Много от централите на големите испански предприятия са в Барселона: текстилната група Mango, третата испанска банка CaixaBank, газовият гигант Gas Natural и операторът на пътна инфраструктура Abertis, собственост на френските автомагистрали Sanef.

През 2016 година испанската икономика нарасна с 3,3 на сто, или над двойно спрямо средното за еврозоната благодарение на динамичния износ, засилил разходите на домакинствата, както и доброто състояние на туризма.

Испания продължава обаче да изпитва сериозни затруднения, като огромния държавен дълг (около 100 процента от БВП) и високата безработица (17,2 на сто през второто тримесечие) - второто най-високо равнище в еврозоната

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още