IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на петролния гигант ВР е нараснала двойно

Компанията е успяла да балансира паричните си потоци за първите девет месеца на годината на цена от 49 долара за барел

10:55 | 31.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролната компания BP обяви във вторник, че отново ще започне обратно изкупуване на акции, след като отчете двойно по-висока печалба за третото тримесечие. Това е най-ясният сигнал досега за увереността на петролната компания, че нещата за индустрията се променят в седмица, в която цените на петрола удариха двугодишни върхове от над 60 долара за барел, коментира Ройтерс.

ВР заяви, че е успяла да балансира паричните си потоци за първите девет месеца на годината на цена от 49 долара за барел, след като годините на икономии са се отплатили. В потоците не се включват огромните плащания по споразумението от разлива през 2010 г. в Мексиканския залив.

Ръстът на печалбата се дължи на възстановяване на печалбата от петролно и газово производство, след като ВР стартира шест големи проекта от началото на годината. Друг двигател на ръста е и рафинирането на петрол, където маржовете на печалба са се повишили рязко, след като ураганът Харви сви с около една четвърт рафиниращия капацитет в САЩ за няколко седмици.

ВР обяви, че ще стартира програма за обратно изкупуване на акции през четвъртото тримесечие, за да компенсира отслабващия ефект на друга дивидентна програма, при която инвеститорите могат да получават плащания по дивиденти чрез кеш и акции.

BP отчете нетна печалба от 1,87 млрд. долара, задминавайки прогнозите на анализаторите за 1,58 млрд. долара.

Това е двойно по-висока печалба от 933-те млн. долара преди година и почти тройно спрямо сумата от 684 млн. долара през второто тримесечие на 2017 г., когато компанията отчете силно отписване от проучвателната си дейност.

Предвид инерцията, която виждаме в нашия бизнес, и увереността ни в перспективите на финансите на групата ще стартираме отново програма за обратно изкупуване това тримесечие“, каза главният финансов директор Браян Гилвари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още