IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания издаде европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон

Съдът отхвърля молбата на адвокатите на Пучдемон и министрите му да дадат показания по видеовръзка

08:45 | 04.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанското правосъдие издаде европейска заповед за задържане на отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима членове на правителството му, които се намират в Белгия и отказаха да се явят пред испански съд, предаде Франс прес.

Съдия-следовател издаде заповедта срещу всеки от петимата членове на уволненото регионално правителство на Каталуния по обвинения в "бунт, метеж, злоупотреба с обществени средства и неподчинение на властта".

Съдът отхвърля молбата на адвокатите на Пучдемон и министрите му да дадат показания по видеовръзка, като обясни, че те не изпълняват определените по закон условия. Освен това "те дори не посочват адрес на пребиваване в Белгия за осъществяване на видеоконферентна връзка", подчерта съдът.

Европейската заповед за задържане е изпратена до белгийската федерална прокуратура, тъй като петимата "изглежда са в тази страна". В същото време обаче заповедта е пратена и в испанската национална полиция, Цивилната гвардия и Интерпол.

Белгийската федерална прокуратура потвърди, че е получила заповедта за задържане. "Ще я проучим, а след това тя ще бъде дадена на съдия-следовател", обясни говорител на прокуратурата.

Страната, от която е поискано да предаде издирвано лице, трябва да го предаде на страната, подала европейската заповед за задържане в срок до 60 дни.

Според белгийския адвокат по наказателно право Максим Шоме съществуват начини да се оспори заповедта за задържане пред белгийското правосъдие, но такива обжалвания се удовлетворяват "изключително рядко".
"Идеята при европейската заповед за задържане е, че се има доверие в спазването на основните права от страната, която я е издала. Испания не е страна, която практикува изтезания", обясни той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Еех.. .къде са нашите Крумови закони, щом лъже му режат езика, щом краде му режат ръцете, щом убива му режат главата и цялата престъпност е била в гроба. С такива закони си представете какъв ЕС щеше да бъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
Ще му хванат опинците до като тромавата им машинария сътвори реален арест, той вече може да е на Луната и от там като герой-изгнаник пак да им попилие федерацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Борците за свобода бягат по-бързо от Юсеин Болт. Борбата за свобода трябва да я направят олимпийска дисциплина. И без това всичко е хляб и зрелища. Да му дадат златен медал на предстоящите избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още