IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Paradise Papers дават тласък за правила за данъчните убежища

Министрите на финансите на ЕС са дискутирали още по-строг финансов надзор и окуражаване на интеграцията на капиталовите пазари

22:58 | 07.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последните разкрития за данъчните убежища - Paradise Papers, ще дадат тласък за изготвяне на законодателство на ЕС срещу укриването на данъци, смята комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис. По време на пресконференция в Брюксел, излъчена в системата на ЕК, той даде отчет за постигнатото по време на Съвета на финансовите министри.

Основната тема на заседанието е изготвянето на черен списък на държавите, които отказват сътрудничество в данъчната сфера - т.нар. данъчен рай. За първи път в ЕС се заговори за такова законодателство около Panama Papers, които разкриха редица случаи на укриване на данъци през пролетта на 2016 година.

Министрите са дискутирали още и подобряване на системата за ДДС, за да бъде облекчена електронната търговия и онлайн трансакциите. Целта е да бъде улеснена покупката и продажбата на стоки и услуги онлайн, което е част от стратегията за единен цифров пазар в ЕС.

С новото законодателство в тази област ще бъде облекчено и събирането на ДДС при онлайн услугите.

Очакванията са, че сделка може да бъде постигната в рамките на Естонското председателство до края на 2017 година.

Домбровскис коментира още, че министрите днес са обсъдили предложение за по-строг финансов надзор и окуражаване на интеграцията на капиталовите пазари в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още