IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прат: Все още сме далеч от край на програмата за стимулиране на икономиката

За да бъде преустановено изкупуването на облигации, трябва инфлацията да достигне до зададените стойности от 2%, смята главният икономист на ЕЦБ

16:43 | 29.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще спре финансовото стимулиране на икономиката на еврозоната, едва след като се увери, че инфлацията в съюза върви към зададените от банката цели. Това заяви главният икономист на европейската финансова институция Петер Прат, цитиран от агенция Ройтерс.

По този начин Прат, който е един от архитектите на програмата за изкупуване на облигации за 2,5 трлн. евро, отговаря на нарастващите призиви от някои експерти схемата да бъде прекратена, тъй като според тях тя е в основата на балона на пазара за недвижими имоти и акции.

Икономистът посочи, че ЕЦБ наблюдава три основни критерия при решението си дали да прекрати изкупуването - инфлация от 2%, доверие на политиците в точността на техните прогнози и издържливост на системата при оттеглянето на стимулите. 

„Щом Управителният съвет реши, че трите условия за устойчиво регулиране са изпълнени, покупката на нетни активи ще изтече“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

По думите му преди взимането на такова решение ЕЦБ трябва да е сигурна, че инфлацията се насочва към целта си от 2% и може да запази тази тенденция и след оттеглянето.

Миналата седмица от европейската банка потвърдиха, че ще продължат програмата за изкупуване на облигации най-рано до септември или докато инфлацията се задържи под зададените стойности. Също така ЕЦБ обеща да запази лихвените проценти на настоящите им ниски нива още дълго след приключването на стимулите.

Инфлацията в еврозоната е над 1%, но не се очаква да достигне целите от 2% през следващите няколко години.

Едва преди няколко дни пък президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че подобряването на икономическия импулс е засилил убедеността на политиците, че инфлацията ще се върне към поставените си цели. Драги също така заяви, че европейската банка трябва да започне дискусия за приключването на програмата за изкупуване на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още