IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е изградил 2/3 от газопровода "Силата на Сибир"

През тази година компанията планира да инвестира 3,8 млрд. долара в проекта

11:19 | 07.02.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към края на 2017 година „Газпром“ е построил 1480 километра от газопровода „Силата на Сибир“. Това представлява около 2/3 от трасето, започващо от газовите находища в Якутия (Чаяндинското находище) до границата с Китай.

Това съобщиха от компанията по време на инвеститорски форум в Ню Йорк, пише ТАСС.

Строителството на „Силата на Сибир“ започна през 2014 година и се очаква първите търговски доставки по газопровода да бъдат реализирани през 2019 година. Планираният капацитет на тръбите е 38 млрд. куб. метра годишно.

По-рано Съветът на директорите на „Газпром“ одобри увеличаване на инвестициите в строителство на нови газопроводи през 2018 година. За „Силата на Сибир“ през тази година ще бъда отделени почти 218 млрд. рубли (3,8 млрд. долара).

През миналата година газовата компания е инвестирала 158 млрд. рубли в проекта и е изградила 900 километра от трасето, става ясно още по време на форума отвъд Океана.

С реализацията на газопровода в „Газпром“ се надяват да увеличат пазарното си присъствие на китайския газов пазар. Очакванията са, че към 2035 година компанията ще държи 13% от китайския газов пазар. За целта вече се планират и нови газопроводи между Русия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Малко Над 50% е собственост на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 10
Pyramid
преди 6 години
Газпром не е Рашата, а е частна компания. Последното винаги ме е чудили, как така го отнеха от държавата - ясно, и там Големи Тарикати да искаш - та, парите му не отиват в хазната.Иначе да, яко напредват, щом Интересът клати феса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Но не мое се отрече, че здраво напредват с тази тръбица... Само преди неколко месеца Стоенча викаше тука, че е до никъде и немало и да мръдне - 1480 км. за неколко месеца си е яко мръдване, а Петров... не са баш "големи празни приказки"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Не е ли по-важно за Газпром в случая колко внася Китай, а не колко добива? Те и САЩ добиват, уж и там по-евтино, ама я им погледни балансите колко харчат и колко от това е вътрешен добив, а колко от внос? Ето ти малко инфо:https://***.eia.gov/energyexplained/index.cfm?page=natural_gas_importsТи не ги брой рашките за чак толкова т ъпи... ;) Доста народ, хем по-информирани от тебе, на това заложиха и периодично се чудят за кой точно г ъз да се захапят... :lol:Нищо не им пречи и да си изнасят газец, и да си работят по другите теми на икономиката - що е време, все е пред тях - те не бързат за никъде... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Императорът
преди 6 години
А дали Газпром няма по-големи доказани запаси на газчица, отколкото Китай - теоретически, ърм?Много добра новина - Газпром: могъщи. Ще се нагувича с още някоя и друга акцийка май аз - да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
...а Китай на своя територия добива повече, отколкото Газпром изобщо изнася. Дали и цената не беше по-ниска. Колкото по-бързо Раша се откачи от експортната се и зависимост, толкова по-добре за нея. И толкова по-скоро ще си върне повишените цени на газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още