IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметката за газ на Германия показва близките ѝ отношения с Русия

Берлин е платил по-малко за руски газ от повечето други европейски страни

10:53 | 25.04.18 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дали близките енергийни връзки с Москва се отплащат на Берлин? Данни от митническата агенция на Русия показват, че това явно е така, след като Германия е платила по-малко за природен газ от най-големия износител в света от повечето други големи купувачи. Само Великобритания, която сама произвежда по-голямата част от газа, който произвежда, има по-ниски вносни разходи сред големите потребители, сочат данни, придобити от Bloomberg.

Канцлерът Ангела Меркел се опитва да заздрави енергийната си връзка с Русия, противопоставяйки се на американския натиск да се накаже намесата на Владимир Путин в Русия и в изборите на Запад. Германия подкрепя проекти като газопровода „Северен поток 2“ на Газпром, срещу който някои други европейски страни и САЩ се противопоставят, защото допълнително ще засили влиянието на Русия в региона.

„Германия е най-големият пазар на газ в Европа и трейдърите ѝ свършиха добра работа, предоговаряйки цените“, коментира Джеймс Хендерсън, директор на програмата за проучвания на природния газ в Oxford Institute for Energy Studies. Макар че по-ниските цени може да отразяват силни дипломатически връзки, те показват още, че „Газпром може да бъде гъвкав, ако трябва да се конкурира в Европа“, допълва той.

Германия получава повече от половината си газ от Русия за сума от малко над 10 млрд. долара за цялата минала година. По-ниските цени в Германия може да се дължат и на по-добрите връзки на страната с алтернативни доставчици – особено Норвегия и Великобритания – в сравнение с Италия и Австрия, казва Гьорг Захман, икономист в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел.

Газпром и най-големият му клиент в Германия – Uniper, са отказали да коментират темата.

Връзката между политиката и цените на газа не е сигурна. Правителството на Меркел не подкрепя недвусмислено Русия, очертавайки планове да развие индустрия на втечнен природен газ и искайки от Русия да поддържа същите доставки до Европа през Украйна – в момента основния транзитен маршрут.

Великобритания няма дългосрочни споразумения за доставки с Газпром. Германия би платила около 1 млрд. долара повече, ако ставките ѝ се бяха повишили със същия темп като тези в Италия или Франция.

Газпром се опитва да таксува Uniper повече след няколко години на ценови отстъпки. През февруари компанията подаде арбитражно искане за увеличаване на цените. Не е ясно дали някакви ценови промени са били направени от 2017 г., а митническата служба е отказала да осигури още нови данни.

Русия разчита на петрола и газа, за да финансира над една трета от държавния бюджет и натрупа опит в смесването на енергийните си политики с по-широки политически цели. Преди две години Путин засили енергийното сътрудничество със западните европейски страни, особено Германия, особено след като дипломатическите отношения се влошиха заради конфликта в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 11
data
преди 6 години
Цената е сложен икономически феномен, при формирането и се включват много на брой променливи и нейното сравнения трудно , а понякога невъзможно . Не случайно има т.н. борси чиято идея е да поставят всички играчи при еднакви условия за да могат цените да са сравними . Така спуснати цени , като в статията не говорят НИЩО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Абе като са тайни договорите, откъде знаеш, че цените са кожодерски? Това само в България го можем. Как така всичко е тайна, пък всички го знаят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
И как си обясняваш разликата между България, Гърция и Германия с цени съответно 180, 193 и 192? Германия явно им е по-близко на руснаците, ама защо ли? Вчера вече пуснаха и мухата за СП3 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Нали направихме приватизация от типа "Аз на теб, ти на мен". Спомням си едно време като бях дребосък, метър и 40, 1997 идваха да ни изкарват на улицата да протестираме, защото раздавали Зрънчо или някакви фафли :) Аз тогава си останах в часа по литература (даскалът беше голям зевзек, постоянно май беше подпийнал, но това сякаш му помагаше да се фокусира :). За някои зрънчо с вафли, за други комисиони от руската газчица, някоя комисиона за някой новостроящ се тец, някое евтино държавно активче. Дано 99,99% от тея протестиращите още да си пазят зрънчото, защото само това им се падна от големия демократичен преход. Другото отиде при големите български бизнесмани по неведоми пътища :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
data
преди 6 години
Посочените цени не става ясно с какво франко са . Поради тази причина не могат свободно да се сравняват . най вероятно са франко страната купувач и е нормално по далечните дестинации да са с по високи цени . Ако посочат цени на изходна точка тогава би могло да се упражняваме в ценови анализ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 18
khao
преди 6 години
по просто е обяснението, *** свали цената на няколко пъти последните 2-3 години зада могат троловете да говорят глу.пости днес. Всички се сещаме за тайните договори на Р.Овч кви кожодерски бяха... и те така, просто няма смисъл да се обясняваш с платени ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
От табличката се вижда че цената на газа за България е една от най-ниските в ЕС. Германия си го купува за $192 а ние за $180. От цяла Европа единствено UK има достъп до малко по-евтин газ от нас.А затова че тази цена се различава от цената, на която го плащат българските потребители да благодарим на посредниците по веригата и на корумпираните български политици, които си ги отглеждат и назначават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 7
0pk
преди 6 години
Еми да, форумните. Добре помня как тука разни разказвачи обясняваха, колко ни прецакват руснаците, как сме плащали най-много от всички в ЕС за газ и как като ни пуснат тръбата ние ще сме на загуба отвсякъде. Ей заради такива дбили ще се влачим по-корем векове наред. Щото вместо да правим нещо - избираме да не правим нищо. Инак сме мноо свободни - имаме избор измежду бране на ягоди в англия и бърсане на *** в германия. Като първото вече е не е сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 8
KPetkov
преди 6 години
Форумните експерти ли имаш предвид? То и газът ни е най-евтин и токът ни е най-евтин в ЕС, но ние нали сме си твърдоглави и драпаме към свободния пазар и цените които плащат в ЕС. Ще си ги получим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
Абе докато се взирах в тази таблица накрая със бледите сиви цифрички, ми се стори, че БГ плаща цена за 1000м3 малко по-малка от дойчовците. Ще помоля местните експерти, които обясняваха как сме били плащали много и как ЮП щял още повече да ни качи цената за газ - да изкажат компетентно мнение по тези данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още