IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметката за газ на Германия показва близките ѝ отношения с Русия

Берлин е платил по-малко за руски газ от повечето други европейски страни

10:53 | 25.04.18 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дали близките енергийни връзки с Москва се отплащат на Берлин? Данни от митническата агенция на Русия показват, че това явно е така, след като Германия е платила по-малко за природен газ от най-големия износител в света от повечето други големи купувачи. Само Великобритания, която сама произвежда по-голямата част от газа, който произвежда, има по-ниски вносни разходи сред големите потребители, сочат данни, придобити от Bloomberg.

Канцлерът Ангела Меркел се опитва да заздрави енергийната си връзка с Русия, противопоставяйки се на американския натиск да се накаже намесата на Владимир Путин в Русия и в изборите на Запад. Германия подкрепя проекти като газопровода „Северен поток 2“ на Газпром, срещу който някои други европейски страни и САЩ се противопоставят, защото допълнително ще засили влиянието на Русия в региона.

„Германия е най-големият пазар на газ в Европа и трейдърите ѝ свършиха добра работа, предоговаряйки цените“, коментира Джеймс Хендерсън, директор на програмата за проучвания на природния газ в Oxford Institute for Energy Studies. Макар че по-ниските цени може да отразяват силни дипломатически връзки, те показват още, че „Газпром може да бъде гъвкав, ако трябва да се конкурира в Европа“, допълва той.

Германия получава повече от половината си газ от Русия за сума от малко над 10 млрд. долара за цялата минала година. По-ниските цени в Германия може да се дължат и на по-добрите връзки на страната с алтернативни доставчици – особено Норвегия и Великобритания – в сравнение с Италия и Австрия, казва Гьорг Захман, икономист в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел.

Газпром и най-големият му клиент в Германия – Uniper, са отказали да коментират темата.

Връзката между политиката и цените на газа не е сигурна. Правителството на Меркел не подкрепя недвусмислено Русия, очертавайки планове да развие индустрия на втечнен природен газ и искайки от Русия да поддържа същите доставки до Европа през Украйна – в момента основния транзитен маршрут.

Великобритания няма дългосрочни споразумения за доставки с Газпром. Германия би платила около 1 млрд. долара повече, ако ставките ѝ се бяха повишили със същия темп като тези в Италия или Франция.

Газпром се опитва да таксува Uniper повече след няколко години на ценови отстъпки. През февруари компанията подаде арбитражно искане за увеличаване на цените. Не е ясно дали някакви ценови промени са били направени от 2017 г., а митническата служба е отказала да осигури още нови данни.

Русия разчита на петрола и газа, за да финансира над една трета от държавния бюджет и натрупа опит в смесването на енергийните си политики с по-широки политически цели. Преди две години Путин засили енергийното сътрудничество със западните европейски страни, особено Германия, особено след като дипломатическите отношения се влошиха заради конфликта в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Ама сега той я намалил, щото по-малко лапат неговите хора или щото е извил ръцете на Газпром? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 години
що бе, не си ли спомняш Баце как се би в гърдите че намалил цената ... или викаш е удобно да ги забравиме тия неща, че омазват опорките :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 6 години
гледам да ви падна на нивото ... и по добре виж последните ми 100 коментара когато казах че спирам със смислените писания тук, докато не се поизучите малко :):):) че ми писна да споря с полуграмотни хора и то на теми дето с два клика може да ги провериш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 6 години
не, муxльо ... просто си спомням комунизма много добре. Ти си царя на полуистините, отдавна съм ти го казал :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
"по просто е обяснението, *** свали цената на няколко пъти последните 2-3 години зада могат троловете да говорят глу.пости днес"Вари го, печи го - умното сий умно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 4
Hahoto
преди 6 години
Как да се напъни khao като горкия е про.ст като сибирски валенки. Изчети му последните 10 коментара, няма да откриеш дори на йота нещо полезно. Пее едни мантри за ***, ***, кАмунисти и си избива комплексите. И на всичкото отгоре го прави проф.ански с лош дъх и гурлива физиономия. Тъжна история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 8
data
преди 6 години
Пазара на га е на принципа - кой квот може да договори с Руснаците и поради тая причина да се сравняват цените е леко мaлоумно . Нормално е цените у Франция да са по нагоре в сравнение с Латвия - разходите за транспорт са по големи . Но ква е базата - Руснаците много отдавна упорито крият .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Даже доста говорят, но трябва да си запознат поне малко от малко с нещата. От коментара ти изглежда, че не познаваш много добре пазара на газ. Кой точно си купува газ на пазара, който ти визираш. Масово газът се продава с договори и то не такива от днес за утре. Долу съм сложил една връзчица. Виж ако трябва да си хеджирам дългосрочните договорчета ще се метна на пазара, ама да чакам някой да ми продава газ за да си движа предприятието :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Коментарите ти смърдят на евтина западнала пропаганда, като на госпожата Тереза Мей, позната от март месец насам, като лейди Макбет . Изоставаш, дори ***, гледат да вкарат малко полуистини, а пък ти директно като царя бай ти Симо, вервайте ми. Много си зле, понапъни се малко де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 6 години
цъ и в русия става тоя номер, ама малко по трудно щото са по големи.иначе и на мен това ми беше чудно, хем знае в коя държава е и че информацията ще изтече, хем прави тайни договори на коленце :):) но такива сте камунистите, с малки чела и не много вещество зад чугуна :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още