IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон губи над 2,6 млрд. долара след продажба на част от дела си в RBS

Властите в Лондон, които инвестираха в банковата институция, за да я спасят след финансовата криза от 2008 г., са продали акциите си за 271 пенса

11:34 | 05.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британското правителство продаде 7,7-процентен дял от Royal Bank of Scotland (RBS) за сумата от 2,5 млрд. паунда (3,33 млрд. долара), което представлява загуба за държавната хазна в размер на над 2 млрд. паунда (2,6 млрд. долара).

Властите в Лондон, които инвестираха в банковата институция, за да я спасят след финансовата криза от 2008 г., са продали акциите си за 271 пенса всяка на институционални инвеститори, посочва Ройтерс. Цената е почти наполовина на тази, която правителството плати за спасителната програма на RBS в размер на общо 45,5 млрд. паунда.

„Тази продажба представлява значителна стъпка за връщането на RBS към пълна частна собственост и оставянето на финансовата криза зад гърба ни“, заяви британският министър на финансите Филип Хамънд.

От опозиционната Лейбъристка партия отправиха критики към продажбата, посочвайки, че данъкоплатците ще загубят от това, а правителството е трябвало да настоява за повече при договарянето на цената.

Очаква се правителството да продаде останалите си 62% от RBS в рамките на следващите няколко години, най-вероятно на подобен принцип.

По думите на главния изпълнителен директор на RBS Рос Макиън продажбата е „важен момент“ за банката. „Тя също така отразява напредъка, който постигнахме в изграждането на една много по-проста и сигурна банка, която се фокусира върху постигането на резултати за своите клиенти и акционери“, допълни той, цитиран от ВВС.

През февруари банката отчете годишна печалба от 752 млн. паунда – първата от десетилетие насам, което представлява и доста по-добро представяне от година по-рано, когато финансовата институция беше на загуба от 6,95 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Тия се излагат.Да бяха наели като консултатнти Цветан Василев, Ахмед Доган и Бойко Борисов и щяха да продадат RBS с поне 45,5 млрд. паунда загуба.Разбира се загубата за данъкоплатците е печалба за частниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още