IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с отлива на капитал от Турция все повече се задълбочава

През 2017 г. 12% от милионерите в страната са напуснали границите ѝ

16:07 | 19.06.18 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турците се присъединяват към чуждестранните инвеститори, които изтеглят активите си от страната, а в много случаи и самите те я напускат на фона на опасенията за парите и сигурността си, в случай че президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели още власт на изборите на 24 юни, съобщава Bloomberg.

През 2017 г. 12% от милионерите в Турция са напуснали страната, показва изследване на базираната в Южна Африка компания New World Wealth, която следи подобни движения в света от 2013 г.

Чуждестранни дипломати в Турция съобщават за голямо увеличение на молбите за инвеститорски и студентски визи. Вече напускат не само супер богаташите – турци и от средната класа продават жилища и други активи, за да закупят компании или имоти в чужбина в опит да осигурят по-добър живот на семействата си, отбелязват дипломатите.

Все повече турци изразяват притеснението си за бъдещето, като преместват парите си, а не дома си. Графиките по-долу показват, че изтичането на капитали в Турция е в разгара си.

Поглед на запад

Турция Турция

Турция е изгубила над 5 хил. богаташи втора поредна година, като близо напусналите страната през 2017 г. са всъщност 6000, сочат данните на New World Wealth. Само Китай и Индия, двете страни с най-голямо население в света, са регистрирали по-голям отлив на милионери.

„Това изтичане е много притеснително, тъй като Турция не генерира много нови богати хора, които да сменят напускащите“, отбелязват авторите на доклада. Ясно е, че „загубата на хора с високи нетни доходи обичайно е много лош знак и показва сериозни проблеми в страната“, допълват те.

Инвестиции в заводи 

Турция Турция

Политическото и икономическото напрежение се отразява и на преките инвестиции - най-ценената форма на чуждестранни инвестиции, защото обикновено те не са толкова податливи на краткосрочни колебания на доверието. Но нетните преки чуждестранни инвестиции са намалели до нивата си от финансовата криза през 2009 г., тъй като турците харчат повече за заводи и други дългосрочни инвестиции в чужбина, докато чужденците инвестират по-малко в Турция или дори спират съществуващите си инвестиции в страната. Това я прави по-зависима от т. нар. „горещи пари“ – потоци в акции и облигации, които могат да бъдат оттеглени мигновено.

Липса на интерес

Турция Турция

Картината при облигациите и акциите също не е розова. Чужденци са купили турски акции и държавни облигации на стойност едва 118 млн. долара в нетно изражение тази година, което е спад от 97% спрямо същия период на миналата година. Отливът при акциите е причината бенчмаркът Borsa Istanbul 100 да отбележи спад от 35% в доларово изражение от началото на годината, а намалялата подкрепа при изкупуването на облигации от чужденци е довела до скок на доходността по 10-годишните турски държавни облигации до рекордно равнище от над 17%.

Доларови мечти

Турция Турция

Друг аспект в изтичането на капитали от Турция е масовото изтегляне на спестявания от сметки в лири и насочването към сметки в долари или евро. Според данни на централната банка депозитите в чуждестранна валута в банките рязко са нараснали заради срива на доверието на турците в лирата. Турската национална валута загуби над 60% от стойността си спрямо долара и 50% от стойността си спрямо еврото през последните пет години. Насочването към чуждестранни валути се е случило въпреки многократните предупреждения от Ердоган гражданите да задържат спестяванията си в лири.

Време за разплащане

Турция Турция

Неотдавнашният спад на курса на лирата дойде в неподходящо време за компаниите в Турция, които бяха увеличили кредитите си в чуждестранна валута миналата година, след като централната банка оскъпи заемите в турски лири.

Когато лирата спадна под 4 лири за един долар за първи път през април 2018 г., дългът в чуждестранна валута на турските корпорации с падеж след по-малко от една година беше 125,5 млрд. долара, което е най-високото ниво от три години насам, сочат официални данни.

Плащането му ще стане все по-трудно, ако властите не намерят начин да възстановят доверието и да подкрепят лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
Един път Путин разказа един виц:Едно *** разменило кортик, останал от дядо му, за японски часовник. Отишло и се похвалило на баща си - виж тате какъв технологичен часовник - какво ще кажеш? А баща му рекъл:- Ех, синко... ! Сега, ако нахлуе някой, обере къщата и почне да изнасилва сестра ти, с кортика можеше да опиташ да го спреш. А сега можеш само да му кажеш "Здравейте, часът е 22.30 по централно московско време!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Командва парада най-силният! Ако времето е технологично - хуу, ше командва най-силният технологично, ама като настане време за война, командва най-силният във военно отношение... и току виж, най-технологичният се оказал в ситуация на военна плячка, барабар със сичките си технологии... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 21 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Турция каза на батковците, че ги уважава, но няма да им се подчинява.Демирел направи от Турция американски щат, но само със задълженията към федералното правителство, без никакви права. Направи една шепа турци милиардери, а половин Анадола остави без електричество. Ако сега беше Демирел, Еджевит или Чилер, сега щеха да гледат кротко как американците създават новата кюрдска държава...И германците (па и японците) държаха технологиите през ВСВ, ама първо ги биха едни без технологии, ама многочислени, па после с едни други им ги земаха, без да ги питат. И други неща им земаха... А китайците направо си откраднаха каквото им требваше от сички баш-технолози и никой копче ни посмя да им гъкне - интересно защо.... та... не леж на тая кълка толкоз убедено... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 5
data
преди 5 години
Продължаваш да вярваш че бройката на населението ще е определящо в следващият век , въпреки че чисто исторически който е държал технологиите той е командвал парада .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 5 години
Турция се опитва да влезе в кръга на батковците , но за сега по сково не особено успешно :) Демирел направи много повече за Турция от сегашният ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Със сигурност ще има, но нали виждаш една съвременна война пред очите си в Сирия - доде не мине пехотата да забие знамето, нищо не е окончателно. Все пак се воюва за земя и за правото на по-силния да си намести за дника на нея... ;) :lol: И вече писах - не е нужно задължително да се стига до гореща война - демонстрираният и доказан мощен военен потенциал често върши по-добра работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
Да, Турция има огромен проблем с образованието, но то не е такова заради Ердоган! Такова е заради системата, която създадоха там САЩ и Западът като цяло и която руши в момента Ердоган. Той строи тоталитарна държава, а знаем, че тоталитарните диктатури винаги хвърлят много ресурси в достъпно повсеместно образование и други социални екстри, та и там не е сигурно как ще изглеждат нещата в Турция след 15-20 години и как напр. в евроатлантическа България, която очевидно по отношение на образованието вече е в миналия век в сравнение с комунистически Китай и даже Сев. Корея, които са идвали преди 50 години да се учат от нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
На никой не му се мре, а за критичните точки ще има дронове и RC танкове, може и автономни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
Всички, с изключение на @abdul разсъждавате в посока статуквото в момента и презумпцията, че то ще се запази и развива - западът ще цъфти и богатее, а изтокът ще го гони без особени шансове да го стигне. Аз обаче твърдя, че светът няма да остане същият, текат мощни процеси на преразпределение на влияние на досегашните световни сили и че нещата след 10-15 години ще са доста различни. Всички се въоръжават с бесни темпове и очевидно военната сила ще играе основна роля в процеса на преподредба на новия свят - дали само като потенциал, или ще влезе в употреба, но армиите и доказаната възможност на държавите да ги ползват ефективно, ще играят основна роля в този процес. После пак може да настане спокойно време и пак програмистите да станат по-важни от войниците, но това ще е след като се разнесе пушилката и всеки е заел мястото си в новата схема на нов световен ред. Турция с Ердоган се готви за този момент, а не за олимпиада по математика и информатика... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 22 rate down comment 0
red6
преди 5 години
На турците сега повече от всякога им трябва Ататюрк, на САЩ - Кенеди, а на нас - Стамболов. За съжаление разполагаме на чело с кръгли *** и психопати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още