IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Дейвис: Не призовавам за други оставки в Лондон

Бившият министър, който подаде оставка вчера, заяви, че все още подкрепя премиера Тереза Мей

12:51 | 09.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият британски министър по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис, който подаде оставка в неделя заради плановете на премиера Тереза Мей за напускане на Европейския съюз, заяви, че не призовава за други министерски оставки. Пред BBC radio Дейвис допълни още, че според него Мей може да преживее неговото оттегляне.

На въпрос дали очаква и други негови колеги да го последват Дейвис отвърна, че не това е била неговата цел.

„Истината е, че хората могат да взимат такива решения по съвест, такива принципни решения сами, със собственото си съзнание“, каза той, цитиран от Ройтерс. „Не може да вземеш решението за някой друг и не може да го стовариш върху някой друг“, допълни още Дейвис.

Той също така подчерта, че продължава да подкрепя премиера Мей. Дейвис заяви, че ако е „искал да я свали“, то времето да го направи е било след провала й на миналогодишните предсрочни избори. Те бяха свикани от премиера с надеждата тя да затвърди позициите на консервативната си партия в парламента. Вместо това тя загуби минималното мнозинство, което партията ѝ имаше.

Според Дейвис, цитиран от ВВС, лидерска надпревара в момента би била погрешна. Той също така отхвърли възможността, ако се стигне до подобно нещо, да участва. „Няма да дам кандидатурата си“, категоричен бе бившият министър.

По-рано днес правителствен източник съобщи, че заместник-министърът от министерството за Вrexit Стив Бейкър също е подал оставка.

Очаква се днес следобед Мей да направи обръщение към британските депутати, като очакванията са тя да заяви, че стратегията, договорена в Чекърс в петък, е „правилният Вrexit“ за Великобритания.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още