IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроскептиците в Европейския парламент печелят най-много от втора работа

Повече от половината народни представители на крайнодясната Европа на нациите и свободата имат втора работа, която им носи и средно най-голям доход

19:40 | 10.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Найджъл Фараж в Европейския парламент <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Найджъл Фараж в Европейския парламент Снимка: Ройтерс

Евроскептичните депутати в Европейския парламент имат най-високи доходи от частна дейност и втора работа, което прави мнозина от тях най-скъпоплатените европейски законодатели. Това показва доклад на неправителствената организация Transparency International, цитиран от Ройтерс.

Сред тях е и Найджъл Фараж – едно от лицата на кампанията за излизането на Великобритания от Европейския съюз, чиято частна печалба възлиза на 30 000 евро на месец през миналата година, посочва организацията, чиито заключения се основават на данъчни декларации.

Близо една трета от всички 751 членове на европейския парламент съобщават за приходи от частна дейност, които надвишават месечната им заплата от 8400 евро и надбавки от 4000 евро.

Но делът на европейски депутати с втора работа е по-висок сред евроскептиците, като повече от половината от 35-те членове на парламентарната група на крайнодясната Европа на нациите и свободата (ЕНС) декларират доходи от извънпарламентарна дейност.

Представителите на ЕНС, която е доминирана от френския Национален сбор (бивш Национален фронт) на Марин льо Пен, също са и сред депутатите с най-добре платена втора работа, като според доклада минималната допълнителна печалба на всеки от тях е 100 000 евро.

Представителите на партийната група на Европа на свободата и пряката демокрация, в която членува и британската UKIP, се нарежда на трето място що се отнася до народни представители с втора работа. Преди тях застават законодателите от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) – най-голямата парламентарна група в сегашния парламент, чийто мандат изтича догодина.

Евродепутатът, който печели най-много от извънпарламентарна дейност е италианският дясноцентрист Ренато Сору, който е основател на една от най-големите компании за интернет услуги в Италия Tiscali. От началото на мандата си той е успял да спести 1,5 млн. евро от бизнеса си.

И докато някои европейски представители са били богати преди идването си в парламента, то други стават много по-заможни по време на мандата си.

Източник: Transparency International

Начело на списъка с евродепутати, чиято лична печалба е нараснала най-много, застава литовският дясноцентрист Антанас Гуога, който увеличава своите допълнителни доходи от нула през 2014 г. до почти четвърт милион евро на месец през тази година, показват данните на Transparency International.

Пред Ройтерс народният представител заяви, че е възможно по грешка да е декларирал някои свои доходи два пъти, както и че частните му приходи може да са по-малки.

През 2014 г. евродепутатите трябваше да представят декларация на приходите си за предходните три години. Според доклада Гуода не е декларирал никакви доходи в документа си за 2014 г. В същото време Фараж е обявил, че има доход от 1000 евро на месец в началото на мандата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Еврофилистика жозе мануел барозу, най-обикновен долнопробен комунист не пишете колко е взел от БНП Париба след края на неговия мандат на комисар. Еврофилистика обикновено получава консултански договор за узаконяване на далаверата след като му изтеча мандата и така рекетът става напълно законен. Люксембургската пиянка ще бъде възнаграден и той с щедър договор след евроизборите през 2019...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Ми работат 'орицата , комОнистите чакат само на заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
"Втората работа" се нарича лобизъм. Това е учтивият термин, има и не толкова почтителни квалификации. Не е учудващо, че именно евроскептичните народни представители имат по-високи доходи от подобна дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още