IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в САЩ и Германия продължава да се тревожи за двустранната търговия

Според проучване за над 40% от германските компании с бизнес в САЩ американският пазар е станал по-маловажен

18:35 | 28.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Близо три от четири компании, които извършват бизнес в Германия и САЩ се съмняват, че американо-европейското търговско примирие ще бъде последвано от дълготрайно споразумение за съкращаване на двустранните мита. Това показва проучване на Американската търговска камара в Германия, цитирано от Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп се съгласи по време на среща с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер миналия месец да се въздържа от налагането на по-високи мита върху вноса на европейски автомобили, като в същото време бе съобщено, че двете страни преговарят за съкращаване на другите двустранни мита.

Споразумението намали риска от разрастване на трансатлантическия търговски спор и донесе глътка свеж въздух особено за германските автомобилопроизводители, подобрявайки и доверието на бизнеса в най-голямата европейска икономика.

Въпреки това обаче проучването на камарата показа, че ръководителите на компаниите и от двете страни на Тихия океан остават скептично настроени, като 71% от тях се съмняват, че ще бъде постигнато трайно решение за намаляване на митата.

Над 40% от германските компании с бизнес в САЩ посочват, че американският пазар е станал по-маловажен за тях след ескалирането на спора, става ясно още от изследването.

На този фон само 20% от американските компании в Германия са заявили, че пазарът в европейската страна е намалил важността си за тях.

По време на телефонен разговор в понеделник германският канцлер Ангела Меркел и Доналд Тръмп потвърдиха, че силно подкрепят продължаващите дискусии между Вашингтон и Брюксел за премахване на търговските бариери, посочиха от Белия дом.

По-рано миналата седмица германски и американски държавни представители съобщиха, че Вашингтон иска от ЕС да ускори търговските преговори, започнали след срещата на Тръмп и Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още