IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство представи проектобюджета си със седмица закъснение

Данните трябваше да бъдат изпратени на парламента до 27 септември

15:25 | 05.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Популисткото правителство на Италия публикува плановете си за държавния дълг и бюджетния дефицит за идните три години, с една седмица по-късно от предвиденото, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Плановете предвиждат увеличаване на дефицита догодина в противоречие с бюджетните правила на ЕС, което обезпокои Брюксел и финансовите пазари.

В документ, публикуван тази нощ на сайта на италианското министерство на икономиката, правителството оправдава решението си с необходимостта Италия да "направи дълбока промяна в икономическата и бюджетна политика", за да съживи мудната икономика.

Планира се държавният дефицит да нарасне до 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г. спрямо 1,8 на сто тази година. За 2020 г. и 2021 г. показателят трябва да се понижи до 2,1 на сто и 1,8 на сто.

Допълнителното кредитиране би трябвало да ускори растежа на БВП до съответно 1,5 на сто, 1,6 на сто и 1,4 на сто в годините 2019-2021, което е много оптимистична прогноза спрямо оценките на други институции.

Според правителството въпреки допълнителното кредитиране благодарение на по-бързия растеж държавният дълг ще се понижи от 130,9 на сто от БВП тази година до 126,7 на сто през 2021 година.

Бюджетните изчисления предполагат, че първичният излишък (излишъкът без отчитане на лихвите по държавния дълг) ще се свие до 1,3 на сто догодина спрямо 1,8 на сто тази година.

Данните трябваше да бъдат изпратени на парламента до 27 септември, припомня ДПА.

Европейската комисия трябва да оцени плановете, наред с по-подробните бюджетни разчети, които се очаква Италия да предостави на Брюксел до 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още