IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е готова на отстъпки за бюджетния дефицит през следващите години

Новината накара еврото да поскъпне, оттласквайки се от шестседмичното си дъно

10:32 | 03.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Популисткото правителство в Рим ще предложи отстъпки на Европейския съюз в опит да намали натиска върху публичните си финанси. Италия ще се ангажира да намали целите си за бюджетен дефицит през 2020 г. и 2021 г., въпреки че ще се придържа към зададените по-високи стойности за следващата година. Това съобщава италианският в. Corriere della Sera, цитиран от Bloomberg.

Правителството ще продължи с плана си за недостиг от 2,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г., а през следващите две години стойностите са предвидени да са съответно 2,2% и 2%. По-рано правителството заяви, че ще се цели в дефицит от 2,4% и за трите години.

Вестник la Repubblica съобщи за подобна смяна на позицията само ден, след като от правителството заявиха, че са решени да изпълнят първоначалните си планове. Вицепремиерът Луиджи ди Майо заяви, че правителството ще представи бюджетните си планове пред парламента в сряда, които целят да осигурят средства за финансирането на предизборните обещания на партиите в управляващата коалиция за данъчни съкращения, минимален базов доход и по-ниска възраст за пенсиониране.

Италианските пазари въздъхнаха с облекчение след материала на вестника. Облигациите прекъснаха поредицата от четири дни на спадове, а индексът FTSEMIB се повиши с най-висок ръст от повече от седмица.

Въпреки че подробностите за новото предложение не са обявени, след публикуването на новината еврото отчете поскъпване спрямо долара до 1,1594 евро за долар, успявайки да се оттласне от шестседмичното си дъно. Минути след 10 ч. българско време единната валута се търгува при по-висока с 0,3% цена от 1,1581 за долар.

„Пазарът получи облекчение заради признаците, че – може би, Италия е склонна да играе по правилата“, заяви Коджи Фукая, президент на FPG Securities, пред CNBC.

Доходността по 10-годишните италиански облигации спадна с 13 базисни пункта до 3,32%, а по германските облигации нарасна с четири базисни пункта до 0,46%. Спредът се сви до 286 базисни пункта. FTSEMIB отчита ръст от 1,5%.

Италия в момента е страната с най-голям дълг в абсолютно изражение в региона, като обещанието за нарушаване на европейските ограничения за дефицит предизвикаха притеснения за нова криза, изпращайки нагоре доходността по държавните ценни книжа. Спредът на доходността на италианските ДЦК спрямо германския бенчмарк през тази седмица достигна най-високата си стойност от над пет години, след като ЕС отхвърли италианските бюджетни планове.

„Има много политически риск, идващ от Италия“, заяви Джъстин Тайлър, директор и портфолио мениджър към Daintree Capital. „Всеки, който вярва, че популистко правителство изведнъж ще стане особено отговорно във фискално отношение, има погрешно виждане. Ще продължите да наблюдавате волатилност на еврото“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още