IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският вътрешен министър се включи в надпреварата за премиерския пост

Саджид Джавид заяви, че ще се стреми към реализиране на Brexit

18:53 | 27.05.19 г.
<p>
	Британският вътрешен министър Саджид Джавид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският вътрешен министър Саджид Джавид. Снимка: Ройтерс

Британският вътрешен министър Саджид Джавид обяви кандидатурата си за лидер на британските консерватори и за премиер на страната, заявявайки, че ще се стреми към реализиране на Brexit, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Джавид обяви решението си в Twitter. "Трябва да възстановим доверието, да постигнем единство и да създадем нови възможности във Великобритания", подчерта той във видеозапис, отбелязвайки, че изпълнението на решението за Brexit трябва да бъде на първо място.

Букмейкърите смятат вътрешния министър на Тереза Мей за един от най-силните претенденти за премиерския пост. Медиите отбелязват петгодишния му опит като министър и заместник министър и го смятат за политик, способен да обедини разединената Консервативна партия, предаде ТАСС.

Нетипичният му за консервативен политик произход също може да се окаже преимущество за Саджид Джавид, който е син на бедни пакистански имигранти, завършил държавно училище и не най-престижния университет.

Джавид е деветият кандидат за поста на Мей.

Същото намерение вече обявиха бившият външен министър Борис Джонсън, действащият външен министър Джереми Хънт и министърът на околната среда Майкъл Гоув и бившият министър по въпросите на Brexit Доминик Рааб, които са сред фаворитите на британските букмейкъри, отбелязва ДПА.

Освен тях издигнаха кандидатурите си и бившата лидерка на Камарата на общините Андреа Ледсъм, министърът на международното развитие Рори Стюарт, министърът на здравеопазването Мат Ханкок, бившата министърка на труда и пенсионното дело Естер Маквей. Очаква се до 10 юни, когато изтича срокът за номинациите, да бъдат издигнати и други кандидатури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още