IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка предупреждава: Делът на горските площи е намалял до 30,7%

Страните в Европа изостават тревожно от своите цели за борба с обезлесяването и закупуването на устойчиви селскостопански продукти

22:05 | 11.06.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските страни не се справят особено добре в усилията си да забавят прогресивното обезлесяване, тъй като купуват твърде много стоки като соя и палмово масло от неустойчиви източници, показват данни от инициативата за устойчива търговия IDH, цитирани от Bloomberg.

Тъй като горските площи се свиват на фона на увеличения добив на дървен материал и разширяващите се площи за отглеждане на различни селскостопански култури, остават значително по-малко дървета, които да абсорбират отделяния от човешката дейност въглероден диоксид и други видове парникови газове. 

Въпреки че европейският бизнес е постигнал известен напредък в борбата с обезлесяването, той изостава значително от поставените цели за закупуване на устойчиви стоки.

Загубата на горски площи продължава с „обезпокоителни темпове“, предупреждава Даан Уенсинг, директор на IDH.

Според него Европа изостава застрашително, когато става въпрос за постигане на целите.

Европейският съюз (ЕС) иска да води битка срещу глобалното затопляне и настоява за ограничения върху използването на палмово масло във връзка с опасенията, че неговото производство е причинило значително обезлесяване и е допринесло за влошаване на климатичните условия.

Производителите казват, че тези твърдения се подвеждащи и вредят на държавите, които зависят от тази индустрия. Например, износът на палмово масло е донесло на Индонезия 17,8 млрд. долара през 2018 г., което е 3,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Някои констатации в доклада на IDH показва, че само 22% от соята, която е закупена от европейската хранителна промишленост през 2017 г. е в съответствие с насоките за отговорно снабдяване. По-малко от една трета от вноса на тропически дървен материал в ЕС е определена като устойчива.

По-добро е положението при доставките на палмово масло – 74% от вноса са определени като устойчиви, но се очаква по този показател да не достигнат 100% преди 2020 г.

По данни на Световната банка делът на земята, покрита с гори, е намалял от 31,6% през 1990 г. до 30,7% през 2017 г.

Обезлесяването влияе пагубно и върху биологичното разнообразие, като унищожава местообитанията на животинските видове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
"Ще поведеш ли атаката, ***? "Те подлеците не воюват.Галицийците в Украйна са завладели властта и наложили своята идеология в държавата. Обаче от Галиция има най-много бягащи от военна служба.Защо да се бият с Донбас, като може да залъжем руски *** и да им завъртим главата със светлото евроатлантическо бъдеще + реки от мед и масло в ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
Мисля, че проблемът е лесно решим - пратете ревливите и вресливи екоталибанци да залесяват - начело с шведското идиoтчe Грета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
Явно за тебе "белият цивилизован свят" са сбирщина обратняци и талибано-нигърски ***.Пробвайте се. Ще поведеш ли атаката, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още