IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година след срещата между Тръмп и Юнкер - какво се промени?

Напрежението между САЩ и Европейския съюз продължава да пулсира на фона на идеологическото разединение в блока и агресивната външна политика на Доналд Тръмп

08:11 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Ройтерс

През юли 2018 г. председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пътува до САЩ, за да се срещне с президента Доналд Тръмп в опит да облекчи напрежението в търговията между двете страни. Година по-късно търговските преговори са в безизходица, пише Euractiv.

В четвъртък (25 юли) ЕК публикува пълен доклад за състоянието на отношенията, след усилената работа на работната група, създадена и съвместно председателствана от еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом и търговския представител на САЩ Робърт Лайтайзър 

На въпроса дали това е един вид „молба” към САЩ за избягване на по-нататъшни мита Комисията отхвърли твърдението, заявявайки, че това е просто начин да покаже, че Европа изпълнява ангажиментите по споразумението.

Положението с промишлените стоки

"Днес се договорихме, на първо място, да работим заедно за нулеви мита, нулеви немитнически бариери и нулеви субсидии за неавтомобилни промишлени стоки", се казва в изявлението от миналата година след срещата между Тръмп и Юнкер.

Държавите членки на ЕС одобриха мандата на Комисията за започне на преговори за намаляване на търговските бариери за промишлени стоки през април, въпреки няколкото страни, които се противопоставиха, включително Франция. Разговорите обаче все още не са започнали.

Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом призна, че преговорите са в безизходица, тъй като САЩ ще се върнат на масата само ако се включат и американските селскостопански продукти.

По-голямо сътрудничество в областта на регулирането

„Ние също така ще работим за намаляване на бариерите и за увеличаване на търговията с услуги, химикали, фармацевтични продукти, медицински продукти, както и със соят“, се казва в текста.

Държавите членки също така одобриха през април мандат за Комисията да започне преговори със САЩ за оценка на съответствието, насочени към намаляване на бюрокрацията за компаниите в ЕС и САЩ, за продукти, които изискват оценка от трети страни. В тази област са осъществени технически контакти и преговорите могат да започнат през есента.

Изпълнителният орган на ЕС също така подчерта, че е налице „много добър напредък“ в регулаторното сътрудничество по отношение на медицинските изделия, киберсигурността и фармацевтичните продукти.

На 11 юли САЩ признаха Администрацията по храните и лекарствата на Словакия, която позволи пълното прилагане на Споразумението за взаимно признаване за инспекции на производствени обекти за лекарства за човешка употреба.

Увеличаване на износа на соя и втечнен природен газ

„ЕС иска да внесе повече втечнен природен газ (LNG) от САЩ, за да диверсифицира енергийните си доставки“, се посочва в изявлението.

Това беше една от основните печеливши карти за Вашингтон, който иска да разшири пазара, тъй като се превърна в един от основните производители на LNG. И Европа наистина постигна резултати.

Вносът на втечнен природен газ се е утроил след срещата между ръководителите на ЕС и САЩ, достигайки рекордно ниво от над 1,4 милиарда кубически метра на стойност около 0,3 милиарда евро през март, по данни на ЕК.

По отношение на американската соя, която беше друг ангажимент за ЕС, блокът почти удвои вноса от САЩ, които сега са основният му доставчик.

Последна актуализация: 21:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още