IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година след срещата между Тръмп и Юнкер - какво се промени?

Напрежението между САЩ и Европейския съюз продължава да пулсира на фона на идеологическото разединение в блока и агресивната външна политика на Доналд Тръмп

08:11 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Ройтерс

Реформата на Световната търговска организация (СТО)

„Ще работим в тясно сътрудничество с партньори, които имат еднакво мислене, за да реформираме СТО и да се справим с нелоялните търговски практики“, заявиха Юнкер и Тръмп.

"Ситуацията в СТО е много тревожна", каза Малмстрьом от своя страна. „СТО не е съвършена, но тя е най-добрата система, която имаме и без нея би било тотален хаос”. ЕС наистина беше много активен в реформата. В някои случаи, заедно със САЩ. 

ЕС, САЩ и Япония направиха съвместно предложение за по-усилено спазване от страна на членовете на изискванията за прозрачност в СТО. Вашингтон обаче продължава да блокира назначаването на членовете на апелативния орган, което затруднява положението.

ЕС и Канада обявиха в сряда (25 юли), че са постигнали споразумение за временно арбитражно договаряне, приложимо за спорове между двамата партньори, ако положението на органа не бъде решено.

Митата все още са тук

Юнкер отиде във Вашингтон, след като администрацията на Тръмп реши да приложи ограничителни мерки по отношение на износа на стомана и алуминий от Европа по обвинения, че тези продукти представляват заплаха за националната сигурност.

САЩ се готвеха да направят същото и с европейските автомобили.

Година по-късно митата върху алуминия и стоманата все още са активни и заплахата от допълнителни ограничителни мерки за превозните средства остава на хоризонта. ЕС е готов да отговори с ответни мерки на стойност 35 милиарда евро, предупреди Малмстрьом, но ако митата бъдат наложени, това ще застраши цялото споразумение.

Освен това спорът относно предполагаемите незаконни субсидии за Airbus и Boeing може да завърши без мир, което ще доведе до допълнителни ограничителни мерки от двете страни на Атлантика. ЕС настоява за споразумение, за да се избегне ескалация и тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още