IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Буксуващата автоиндустрия спира и ArcelorMittal

Автомобилните производители са втория по големина клиент на стоманопроизводителя след строителната индустрия

13:24 | 01.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Най-голямата в света стоманодобивна компания ArcelorMittal сви прогнозата си за глобалното търсене на стомана заради забавянето на автомобилната индустрия. Преди всичко тенденциите в Европа причиняват загриженост на концерна, но и търсенето в САЩ и Бразилия също отслабва, предава Ройтерс.

Това се отразява и на печалбата на базираната в Люксембург група: Оперативната печалба значително се сви, заяви в четвъртък конкурентът на ThyssenKrupp и Salzgitter. Thyssenkrupp ще докладва за развитието на групата и нейното стоманено подразделение следващата седмица.

ArcelorMittal страда от понижаващите се цени на стоманата и повишаването на разходите за суровини, призна изпълнителният директор на групата Лашми Митал.

Оперативната печалба (Ebitda) се сви до 1,56 милиарда долара през второто тримесечие. Преди година групата спечели около два пъти повече. Няма и скорошна перспектива за подобрение.

Глобалното потребление на стомана ще нарасне само с между 0,5 и 1,5 процента през 2019 г., прогнозира сега групата. Преди това тя очакваше плюс в диапазона между 1 до 1,5 процента. Особено в Европа нещата не вървят добре: ArcelorMittal сега очаква тук спад между един и два процента.

Това се дължи главно на втория по големина клиент на стоманопроизводителя след строителната индустрия: автомобилните производители, които изпитват затруднения. ArcelorMittal вече сви силно производството си в Европа и Германия, където стоманеният гигант оперира четири завода и дава работа на около 9 000 души.

Индустрията се бори и със свръхкапацитет и евтин внос. ArcelorMittal отново призова за по-строги мерки от страна на Европейската комисия за защита на местната индустрия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още