IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приближена на Еманюел Макрон е кандидатът на Франция за еврокомисар

Силви Гулар е заместник-гуверньор на Френската централна банка и бивш евродепутат

16:36 | 28.08.19 г.
<p>
	Номинираната за еврокомисар на Франция Силви Гулар.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Номинираната за еврокомисар на Франция Силви Гулар. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон предложи заместник-гуверньорът на Френската централна банка Силви Гулар за кандидат на страната му за еврокомисар, съобщи официален представител на канцеларията на президента, цитиран от Bloomberg.

Макрон избра бившия евродепутат заради опита и контактите й в ЕС, заяви представителят. 54-годишната Гулар беше евродепутат от 2009 до 2017 г. Франция се стреми към широкия ресор енергетика и климат или към търговията, каза по-рано тази година представител на канцеларията на Макрон.

Гулар е дълбоко свързана с политиката на ЕС още от 1989 г., когато беше част от екипа на френското външно министерство, който се занимаваше с обединението на Германия. Тя е завършила елитното Национално висше училище по администрация във Франция и е била политически съветник на бившия председател на Европейската комисия Романо Проди между 2001 и 2004 г.

Гулар беше за кратко министър на отбраната, но се оттегли няколко седмици след започнало разследване срещу нея за това дали е злоупотребила с държавни средства по време на мандата си като евродепутат. Елисейският дворец твърди, че Гулар е била оправдана на ниво ЕС за неправомерни действия. Отделно разследване на френските власти все още не е приключило. Гулар винаги е отричала да е злоупотребявала със средства.

Решението за номинацията й е било съгласувано с предложената за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, допълни официалният представител на Елисейския дворец.

Новата Комисия ще встъпи в длъжност през ноември. Френската централна банка е отказала коментар дали Гулар ще остане във финансовата институция дотогава.

Като един от заместник-гуверньорите на Френската централна банка, отговарящ за международните въпроси, тя не попадаше под светлините на прожекторите и обикновено не участваше пряко във вземането на решения от Европейската централна банка. Постът на Гулар беше смятан за трамплин към по-голяма роля.

Кандидатката за френски еврокомисар е убедена федералистка, експерт по финансовите въпроси, говори перфектно немски и е приближена на президента Еманюел Макрон, пише френският вестник Le Figaro. Тя допринесе за организирането на срещата на Макрон като кандидат-президент с германския канцлер Ангела Меркел по време на предизборната кампания през 2017 г.

Както и останалите 27 еврокомисари тя ще бъде подложена на „устен изпит“ пред Европейския парламент преди гласуването на номинацията й. Гулар ще наследи на поста Пиер Московиси, за когото се смята, че ще оглави Сметната палата във Франция. Московиси заяви, че изборът на Гулар е много солиден предвид европейските й компетенции.

Гулар е автор на редица книги за Европа, една от които - „Демокрация в Европа“, е в съавторство с бившия италиански премиер Марио Монти. През 2016 г. излиза и книгата й за Brexit - „Довиждане, Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още