IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BNP Paribas намаля по-малко от очакваното през третото тримесечие

Банката понижи целите си за печалбата през 2020 г. и обяви нови съкращения на разходите

16:40 | 31.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

BNP Paribas обяви спад на печалбата си за третото тримесечие с 8,8%, което е по-малко понижение от очакванията на анализаторите, тъй като икономическият растеж във Франция е помогнал за разширяването на кредитния й портфейл и тя е спечелили повече от бизнеса с инвестиционното банкиране, предава Ройтерс.

Резултатите на компанията бяха обявени, след като най-големите банки в Европа като Barclays и HSBC предупредиха, че ще им бъде трудно или дори невъзможно да изпълнят целите за печалбата си заради влошаването на перспективите пред световната икономика.

BNP Paribas вече понижи целите си за печалбата през 2020 г. и обяви нови съкращения на разходите в подразделението си за инвестиционно банкиране в началото на тази година.

Индикациите от Европейската централна банка (ЕЦБ), че отрицателните лихви ще се задържат за по-дълго време и силната конкуренция на пазара на банкирането на дребно също натежават върху способността на банките да постигат печалби.

BNP Paribas съобщи, че новите мерки в областта на паричната политика, които бяха обявени в края на третото тримесечие, ще влязат в сила едва през 2020 г.

Нетната печалба на компанията за третото тримесечие е достигнала 1,94 млрд. евро (2,16 млрд. долара) спрямо 2,12 млрд. евро година по-рано. Общите й приходи са достиграли 10,9 млрд. евро спрямо 10,4 млрд. евро през същия период на предходната година. 

Нетната печалба за тримесечието надмина средната прогноза на анализаторите от 1,80 млрд. евро на четирима анализатори, анкетирани от Ройтерс.

„Бизнесът на BNP Paribas постигна ръст през това тримесечие във всички оперативни подразделения в среда на забавяне на икономическия растеж, който обаче остава положителен в Европа и особено във Франция“, съобщи банката.

Печалбата преди облагането с данъци в корпоративното и институционалното й банкиране е нараснала с 13,5% през третото тримесечие, подкрепена най-вече от резкия ръст на кредитирането и скока при форекс търговията.

Компанията обаче допълни, че провизиите в подразделението са нараснали със 130 млн. евро в сравнение с година по-рано. Печалбата преди облагането с данъци в подразделението й за банкиране на дребно във Франция се е увеличила с 5,2% на фона на продължаващото намаляване на разходите и увеличаването на кредитирането с 5,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Стабилно представяне на тази добра бамка - препоръчвам я като инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още