IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания измести Великобритания като най-зле представящата се борса в Европа

Бенчмаркът Ibex 35 е загубил 2,5% от стойността си от изборите в неделя насам

20:30 | 13.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Точно когато испанската фондова борса беше започнала да се насочва към върховите си равнища тази година, коалиция с политическа партия, която се противопоставя на мерките за строги икономии, отново помрачава нагласите, пише Bloomberg.

Бенчмаркът Ibex 35 отбеляза спад от 2,5% от изборите в неделя насам, които отслабиха още повече управляващите социалисти, принуждавайки ги да потърсят коалиция с някогашния си враг. Миналата седмица индексът достигна шестмесечен връх, а трейдърите влагаха най-много пари от юни насам в търгуван на борсата фонд, следящ представянето на акциите в страната.

След последните загуби Испания вече измества Великобритания като най-зле представящият се фондов пазар в Европа тази година. Борса Борса

След като загуби позиции на изборите, испанският премиер Педро Санчес се насочва към споразумение с „Подемос“ за сформиране на правителство. Той обаче ще се нуждае от подкрепата и на други депутати в новия парламент, за да проработи споразумението. Това е още едно главоболие за инвеститорите в акции на испански компании, които изостават от колегите си на фона на проблемите на банките и компаниите за комунални услуги в страната.

Коалицията с „Подемос“ „наистина връща вниманието към банковия сектор като източник на пари за плановете на правителствата“, казва Бенджи Крийлан-Сендфорд, анализатор в компанията Jefferies. „Обявеното споразумение не разкрива големи подробности и все още няма решения на проблемите в банковия сектор. Налагането на допълнителни разходи на банките със сигурност не помага на фона на слабата рентабилност, която вече предизвиква безпокойството на ЕЦБ и Испанската централна банка“, допълва той.

Банките поведоха загубите в сряда в четвъртия пореден ден на спад на IBEX.

Инвеститорите влагаха средства във фондовете в региона преди изборите - iShares MSCI Spain ETF получи приток на капитали през последните две седмици, за първи път от август насам. Борса Борса

IBEX 35 се понижи с 1,4% в сряда, като сви напредъка си за 2019 г. до 7,5%. За сравнение по-широкият индекс Stoxx Europe 600 е нагоре с 20%. С потенциално конфликтна управляваща коалиция в Испания акциите на компаниите в страната вероятно няма да се отърват от проблемите.

“Ежедневното управление на коалицията ще е трудно“, коментира Франсиско Рикел, анализатор в компанията Alantra Equities, посочвайки приемането на бюджета за 2020 г. като първото голямо препятствие. „Рискът от повторни избори през 2020 г. остава висок, а новото правителство при всички случаи вероятно ще е слабо“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още