IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избраният с подкрепата на крайната десница премиер на Тюрингия подаде оставка*

По-рано днес канцлерът Ангела Меркел уволни съветника си за Източна Германия Кристиан Хирте

16:30 | 08.02.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Избраният за премиер на област Тюрингия с помощта на крайната десница Томас Кемерих подаде оставка под натиска на правителството на Ангела Меркел, предава Bloomberg.

Кемерих, който стана премиер на източногерманската провинция, съобщи в Twitter, че подава оставка незабавно. Изборът му предизвика политическа буря, защото той беше подкрепен от националистическата „Алтернатива за Германия“, както и от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

Представители на партията на канцлера проведоха извънредна среща с колегите си от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), които са нейни коалиционни партньори. Двама лидери на социалдемократите заплашиха в интервюта за местни вестници, публикувани днес, да свалят правителството, ако Кемерих остане на поста си.

Оттеглянето на премиера на Тюрингия съвпада с изявление на управляващите партии в Берлин, които нарекоха избирането му „непростимо“, повтаряйки говоренето на Меркел по-рано тази седмица, и призоваха за бързата му оставка и смяна.

По-рано днес в един от необичайните си ходове Меркел уволни представител на правителството от нейната партия, който поздравил Кемерих за избирането му. Представителят Кристиан Хирте е съветникът на канцлера за източногерманските провинции във федералното правителство и заместник-председател на ХДС в Тюрингия, която е предприела действия против волята на лидера на партията на национално равнище Анегрет Крамп-Каренбауер.

Ходът може да помогне за успокояването на по-малкия партньор в коалиционното правителство на Меркел ГСДП, която критикува Крамп-Каренбауер заради неспособността й да върне ХДС в Тюрингия в правия път.

Днес управляващите партии призоваха също за провеждане на предсрочни избори в Тюрингия. Сътресенията този месец бяха предизвикани от последните избори в региона през октомври, когато „Алтернатива за Германия“ увеличи над два пъти подкрепата си до 23,4% и изпревари ХДС, чиято подкрепа намаля.

*Информацията е допълнена в 17,34 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
kane
преди 4 години
...нацизъм по скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
социализъм , баце ...какво се чудиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
Petar2015
преди 4 години
Не разбрах ЗАЩО го уволняват. Логично беше статията да обяснява това.Изглежда просто не им е удобен. Но какво стана с волята на народа? "Не ни харесва кого избрахте, гласувайте пак и изберете друг". И това се случва в Германия в 21 век?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още