IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декарбонизирай или умри: Обръща ли Европа гръб на природния газ?

Новите европейски регулации и засилващата се ангажираност от страна на бизнеса да „прочисти“ своите активи хвърлят сянка върху бъдещето на суровината

12:02 | 22.02.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Природният газ – преди определян като ключ за осъществяването на енергийния преход в Европа – сега се оказва, че може би няма да е от толкова голяма полза.

Политиците в Европейския съюз (ЕС) прекараха години в прославяне на добродетелите на газа, наричайки го „най-чистото от изкопаемите горива“ и „мост към бъдещето с по-ниски въглеродни емисии“, пише екипът на Hellenic Shipping News. 

Но светът - и в частност Европа - бързо измества фокуса си от газа, което означава, че има риск да бъде изоставен в надпреварата за зануляване на въглеродните емисии.

Газовите проекти стават все по-уязвими, тъй като финансистите и ръководителите на компаниите са изправени пред натиска от своите акционери и инвеститорите да не инвестират в изкопаеми горива.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) многократно преразглежда своите оценки за по-дългосрочно търсене на газ в ЕС. В последните си пет енергийни перспективи картината за 2040 г. се влошава постепенно, от оценка за търсенето на газ от 466 млрд. куб. м, представени в перспективата от 2015 г., до едва 386 млрд. куб. м, предвидени през 2019 г.

газ газ

Газът не може да избяга и от мащабните протести на екологичните групи, водени от Грета Тунберг, които акцентират върху въпроса за въглеродните емисии.

Зелената сделка

Не много отдавна Южният газов коридор например беше проектиран и построен на обща стойност от около 40 милиарда долара.

Сега ЕС се занимава със своята „Зелена сделка“. И ролята на газа в нея е съмнителна.

Новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен постави климата на първо място в политиката си за следващите пет години, като планира ЕС да изхвърли от икономиката си въглерода до 2050 г.

Това е доста по-амбициозно от настоящата цел на ЕС да намали емисиите си с най-малко 80% спрямо нивата от 1990 г. до 2050 г. За да постигне това Фон дер Лайен иска да увеличи целите на ЕС за 2030 г. за намаляване на емисиите с поне 50%, в сравнение с 40-те процента, договорени през 2018г.

Ако това бъде одобрено от законодателите на ЕС - а Европейският парламент (ЕП) вече призова за намаляване нивото на емисиите с 55% до 2030 г. - тогава газът би могъл да бъде изместен преди 2030 г. от възобновяеми източници и енергийната ефективност.

ЕК създаде и „Фонд за справедлив преход“, който може да мобилизира до 50 милиарда евро (55 милиарда долара) публични пари, за да помогне на тежката промишленост, като рафинериите и стоманодобивните предприятия, да намалят емисиите си.

Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
...Декарбонизирай ИЛИ се озъби", но ще бъде: "Декарбонизирай И се озъби" - щом предпочитате. Защо вие можете да пишете дори в заглавието думата: "yмри", а аз в коментари: не мога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
В случаят ще бъде не: "Декарбонизирай ИЛИ ***", но ще бъде: "Декарбонизирай И ***". Нито една индустриално и технологически развита страна или континент няма как да оцелее без горива и няма сила, поне на тоя етап, която да промени това, каквото и да говорят неграмотни политици и банкерчета, още повече с отказ и от ядрената мощ. Да се слуша дeбилната Тунбергова (на която съвсем адекватно наскоро кръстиха сорт дребен охъл), само по себе си е дeбилство. Няма как да се гарантира енергийна сигурност, като се набляга на източници, които нито могат да осъществят непрекъснато енергоподаване, нито подлежат на контрол, дано само Европа не разбере това по трудния начин. Впрочем до 50-а година има много време, а според климатолозите, планетата постепенно ще навлезе в поредния период на захлаждане. Разбира се, екотерористите и политиците още няколко години ще лъжат, че има затопляне, но това няма как да продължи дълго, защото хората не са нито малоyмни (макар да се поддават на заблуди и машшшшинации), нито пък кьорави. Но съм съгласен (особено от горната гледна точка), че делът на ВЕИ трябва да се увеличава, защото изкопаемите горива трябва да се пазят... защото почнат ли пак зимите с по метър сняг, със свещ ще ги търсим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още