IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декарбонизирай или умри: Обръща ли Европа гръб на природния газ?

Новите европейски регулации и засилващата се ангажираност от страна на бизнеса да „прочисти“ своите активи хвърлят сянка върху бъдещето на суровината

12:02 | 22.02.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Природният газ – преди определян като ключ за осъществяването на енергийния преход в Европа – сега се оказва, че може би няма да е от толкова голяма полза.

Политиците в Европейския съюз (ЕС) прекараха години в прославяне на добродетелите на газа, наричайки го „най-чистото от изкопаемите горива“ и „мост към бъдещето с по-ниски въглеродни емисии“, пише екипът на Hellenic Shipping News. 

Но светът - и в частност Европа - бързо измества фокуса си от газа, което означава, че има риск да бъде изоставен в надпреварата за зануляване на въглеродните емисии.

Газовите проекти стават все по-уязвими, тъй като финансистите и ръководителите на компаниите са изправени пред натиска от своите акционери и инвеститорите да не инвестират в изкопаеми горива.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) многократно преразглежда своите оценки за по-дългосрочно търсене на газ в ЕС. В последните си пет енергийни перспективи картината за 2040 г. се влошава постепенно, от оценка за търсенето на газ от 466 млрд. куб. м, представени в перспективата от 2015 г., до едва 386 млрд. куб. м, предвидени през 2019 г.

газ газ

Газът не може да избяга и от мащабните протести на екологичните групи, водени от Грета Тунберг, които акцентират върху въпроса за въглеродните емисии.

Зелената сделка

Не много отдавна Южният газов коридор например беше проектиран и построен на обща стойност от около 40 милиарда долара.

Сега ЕС се занимава със своята „Зелена сделка“. И ролята на газа в нея е съмнителна.

Новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен постави климата на първо място в политиката си за следващите пет години, като планира ЕС да изхвърли от икономиката си въглерода до 2050 г.

Това е доста по-амбициозно от настоящата цел на ЕС да намали емисиите си с най-малко 80% спрямо нивата от 1990 г. до 2050 г. За да постигне това Фон дер Лайен иска да увеличи целите на ЕС за 2030 г. за намаляване на емисиите с поне 50%, в сравнение с 40-те процента, договорени през 2018г.

Ако това бъде одобрено от законодателите на ЕС - а Европейският парламент (ЕП) вече призова за намаляване нивото на емисиите с 55% до 2030 г. - тогава газът би могъл да бъде изместен преди 2030 г. от възобновяеми източници и енергийната ефективност.

ЕК създаде и „Фонд за справедлив преход“, който може да мобилизира до 50 милиарда евро (55 милиарда долара) публични пари, за да помогне на тежката промишленост, като рафинериите и стоманодобивните предприятия, да намалят емисиите си.

Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
хаха ... днес я видях новината , и си викам ... ти ще си човекът дето ще я съобщи на импа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
въглеродът е основата ... никой не отрича . виж парниковите газове и как въздействат е друго нещо . има около 50 парникови газа . един от тях е въглродният диоксид , може да не е най-силният но е най-масовият отделян от човешката дейност . при изгарянето на фосилните горива се отделят един куп газове . качествено - некачествено , бих написал с по-голямо КПД ... отделят се малко повече или малко по-малко ... :))) ... физико-химия на процесът , не можеш да я промениш . ВЕИ не са мода а решение на проблемът ... топлинните машини ? не знам какво визираш зад това понятие . има обем въглероден диоксид , и други парникови газове , които планентата може да "рециклира" - най-образно казано ... :))) ... над определено количество , те се натрупват и водят до по-горе споменатия парников ефект ... екосистемата на планентата не може да ги рециклира ... :))) ... това е ...горенето на биоотпадъци е вид ВЕИ технология . дето пишеш слама ... това са всички неща дето остават след реколтата от земеделски култури , които не употребяваме . от едни култури са много от други по-малко . идеята е , че могат да се изгарят и да правят топлина за топлинните машини ... :))) ... при горенето им се отделя около 80% по-малко въглероден диоксид , не се отделят серни и азотни окиси , които се отделят от въглищата и петролните продукти . освен това въгллеродът , който отделят догодина се абсорбира пак от следващата реколта ... :))) ... докато при фосилните не е така ... :))) ... КПД-то на инсталациите за горене , и генериране на биоетанол , на такива земеделски и горски отпадъци (полезната дървесина в едно дърво е около 43% другото се изхвърля) зависи от няколко фактора ... има доста материал по въпроса ... ако ти е интересно затърси по нетът ... не знам защо си мислиш че "те там горе" не знаят как сме "ние долу" ... ?! какво те навежда на тази мисъл ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Е те еврейчетата от както свят светува се чудят как да набутат хората по кибуци и в безкласови безполови и безродови общества. Както в комунизма, които е тяхно творение. Измислицата с т.нар.глобално затопляне ( който също идва от тях) само е още един повод да бутат народите по този път. П.С. Извинявам се, имам предвид ционистите не евреите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Председателю днес е ден за мълчание! Напусна ви видният член - Лудият Майк! Човек дал живота си за вашата кауза и вашият клуб!Е той не успя да докаже, че земята е плоска, но ви остави посоката на вашето развитие - към космоса без завръщане!Отричането на науката - самоубива!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
https://***.google.com/maps/place/Sams%C3%B8/@55.8844625,10.5928284,4122m/data=!3m1!1e3!4m8!1m2!2m1!1zU2Ftc8O4!3m4!1s0x464dad27ce291315:0xf6330087124997c7!8m2!3d55.8146659!4d10.5886316гугъл мап сателитен изглед импе ... :)))позяпай малко , можеш и по улиците да се разходиш ... :)))земеделие и животновъдство ... знаеш ли какво е samso gold ?! деликатесен картоф баце , $185 килото .... :))) ... хаха ... това е изключение разбира се ... произвеждат почти всичко , което може да се ражда по тези ширини + животновъдство + риболов ... имат летище , няколко пристанища , цехове за обработка и пакетиране на храни , кланица , десетки големи ферми , училище , академия ... :))) . градът има стотици зарядни станции - и класически и соларни ... имат повече електрически автомобили отколкото на етанол . имат и земеделските електрически машини ... :))) ... имат и туризъм - посрещат 75000 на година ... значи ако знаеш колко изнасят за континента храни в хиляди тонове от тези 112км2 ще ти падне шапката ...позяпай мапът ... 100% възобновяема енергия ... цял остров с барабар населението и промишлеността му ... не четът за съжаление форума на инвесторът за да знаят , че не се получава и нема как това да стане ...ще се старая под всеки твой негативизъм да пускам такива проекти от европа и светът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Реално - щом се топлят със слама - значи ПАК не им стига енергията, въпреки че са едно село - и то на място, където има постоянни или почти постоянни и то неслаби ветрове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Зелков, това е несериозно и ти го знаеш. Първо - населението - 3742 човечета - че аз знам блокове в София, дето сигурно живеят горе-долу толкова хора - в ЕДИН блок. Второ - какъв точно "транспорт" ползват - сигурно това село от край до край е километър и половина и трябва да си сакат или ужасно мързелив да се качиш на колата, за да отидеш до магазинът. Трето - това е едно диво село, тия не произвеждат почти нищо друго, освен компири. Четвърто - за отопление горели слама, това може да се брои за възобновяема енергия, но е всичко друго, но не и "еко". По тая логика - дай да сложим в апартаментите си кюмбета и да се топлим с крадени дърва и суха трева, наскубана край блока лятото? Нали ще се издушим само за една зима?За теб това ли е бъдещето на Европа - аграрно общество, в което населението почти не излиза от село, освен да ходи да копа компири?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
supertrader
преди 4 години
Достатъчно е да се повиши ефективността на топлинните машини, веи са за развлвчение и не са сериозно нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
импе ето ти един пример за 100% захранване от възобновяеми източници ... :)))https://en.wikipedia.org/wiki/Sams%C3%B8112 км2 , 3742 жители ... от 1997 до 2007 инсталират 10 офшорни(в морето) + 11 оншорни(на самият остров) вятърни турбини + 2500 м2 фотоволтаици . с генерираният ток захранват на 100% нуждите си от електричество , 75% от отоплението им става с биомаса другото го покриват с високоефективни термопомпи . правят си биогориво от рапица и транспорта им е на етанол . излишъкът от електрическа енергия изнасят на континента . проектът е струвал около ?62млн. , 30% е съфинансиран от фонд на ЕС , другото са кредити от банки и собствени средства на жителите , като собствеността е разпределена м/у всички жители . чакат още малко да се вдигне ефективността на електролизерите и ще внедрят и 100% водороден транспорт ... печелят от това , че не купуват вече няколко хиляди тона дизел на година , и от продажбата на ток на континента ...найс , а ? ... не можело 100% ВЕИ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
И рязко да се застуди, пак ще са виновни фосилите, защото така му отърва на Аспарух и компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още