IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се готви за нова крачка напред към интегрирането на водорода в своя микс

Германия вече прие количествени цели относно чистия газ, като подобни мерки обмислят още Нидерландия и Франция

21:40 | 17.06.20 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) ще представи своя обещаващ план за стимулиране на технологията за производство на енергия от водород в началото на следващия месец. Все пак съществуват опасения дали наличната инфраструктура може да отговори на търсенето.

В понеделник (15 юни), когато министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз (ЕС) се срещнаха, за да обменят мнения за това как коронавирусната криза се отразява на енергетиката в отделните страни, беше засегната и темата за водорода, пише Euractiv. 

В момента водородът е най-модерната дума в речника на енергетиката, след като ЕК обеща да задели значителни средства от своя фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро в подкрепа на чистия водород.

Горивото е привлекателно, защото не генерира въглеродни емисии при изгаряне, което го прави удобен за защитниците на плана за декарбонизиране на производствените сектори като химическата и стоманодобивната промишленост. Този газ може да се генерира и с помощта на излишната възобновяема енергия (вятърна и слънчева) и може да се транспортира, като се използват модернизираните версии на съществуващата газопреносна европейска инфраструктура.

По време на видеоконференция в понеделник министрите на енергетиката на Германия, Австрия, Франция, Холандия, Белгия и Люксембург представиха съвместно изявление, призовавайки Комисията да подкрепи финансирането на зелената енергия с цели и срокове за увеличаване на производството и използването на водород.

ЕК трябва да "анализира подходите за увеличаване на вътрешното производство, за да се даде възможност за бързо увеличаване на мащаба", заявиха министрите.

Заместник-председателят на ЕК и  Франс Тимерманс, който отговаря за изпълнението на Зелената сделка на ЕС, отдавна подкрепя водорода.

Проект на предстоящия план за водорода на ЕК, видян от Euractiv миналата седмица, очертава идеята еврото да се превърне в основна валута при международните сделки за водород, подобно на американския долар, с който се извършва търговията на петролните пазари.

Но съществуват и опасения, че амбициозните водородни цели може би изпреварват събитията. Разгръщането на водородния сектор ще се нуждае от инфраструктурни промени. В момента страните работят по изграждането на такава, която би могла да осигури достатъчно добро снабдяване.

В момента ЕС консумира около 8 милиона тона водород всяка година, но по-голямата част от него се произвежда от изкопаеми газове, а не от възобновяема енергия.

Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Изчислявах само за България каква батерия ще й трябва ако в най-студеното време няма постоянен достъп до ток за седмица и според мен ще е необходима батерия от порядъка на 500-600ГВ само за една седмица. При сегашни цени това ще е около 500 млрд. долара. 7 дена по 24 часа при средно потребление от 3ГВ на час. Цена 100 млн. долара за 100МВ.Представям си за една Германия, Франция или Англия каква ще е инвестицията/разхода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Покрай спорът ни вчера - замислих се за моите инвестиции в Британия (защото там имам ного и защото често я давате за например във ВЕИ и отказът от въглища) - и се замислих - какво всъщност произвеждат тия обратняци - ама на СВОЯ територия? Защото моите инвестиции в британски работи - са в Тинтата, ВНР, Гъската, Англо-американ, Мидичката, ВР, Имперското, ХСБЦ, Бритиш-Американ, БТ груп.... но като се замислих - най- "индустриалната" от тях, работеща основно на островът - е Гъската - а не знам дялкането на хапчета да е толкова енергоемко !!! Баш големите - добивните - са регистрирани в Британия - но НЕ работят там !!! Та ми е интересно - "шампионите, отказали се от въглищата" въобще каква реална индустрия имат на своя територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Датов - прав си - местен източник на ресурси, но това не значи - ПО-ДОБЪР източник на ресурси - освен ако Европа не иска да се загради с китайска стена от света. Много по-изгодно е Европа да внася евтина енергия - за да има силна икономика, и с нейните приходи да си плаща евтината вносна енергия - отколкото да си самопроизвежда ужасно скъпа енергия, поради което икономиката и да е тотално неконкурентноспособна, а енергоемката индустрия да емигрира там, където е енергията. Не проумяваш ли това?Дори и тия 10% за които говориш, оказват същото влияние. не знам какво си ми линкнал за Китай - но фактите ги знам - когато избухна пандемията - във "великата европа" нямаше дори ДОКТОРСКИ МАСКИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Зелков - зависи и къде какви данни гледаш. Точно ти ми беше турил линк преди време: от кой източник колко електроенергия идва - в Германия, в реално време. Понякога го гледах с интерес... до моментът, в който видях, че в 5 сутринта (германско време) - посред снежна зима - 9% от енергията на Германия идвала от... СЛЪНЦЕ - от фотоволтаици... и нещо загубих интерес. Повечето данни са откровено фалшифицирани - и ако се стигне до спиране по една или друга причина на традиционните горива, тогава ще им лъсне омацания... *** на ВЕИ-тата.Изобщо не разсъждавам панически - ако НАИСТИНА се осъществи подобен РЕАЛЕН преход - то моите енергийни компании ще са от основните участници в него. Въпросът е, че на тоя етап това е невъзможно. Явно не разбираш, че няма как една фабрика да чака да духне вятър, за да дойде токът и да почне да произвежда - и работниците цяла седмица да си чешат колесниците, после да искат и заплата (щото не са виновни, че няма ток), клиентите да си чакат продукцията - и т.н. - такава фабрика ще фалира светкавично. ВЕИ са абсолютно неспособни да обезпечат енергопотреблението и никога няма да са способни - камо ли да остава "излишна енергия", та и водород да произвеждат. Това е най-големия виц на света. Няма какво да проверяваш за Франция - ако спрат реакторите - Франция, Германия и Бенелюкс ще станат дискотека - като България преди пускането на 5 и 6 блок на АЕЦ - два часа има - два часа нЕма !!!Слънцето не грее постоянно - баш когато най-трябва енергия - зимата него хич го няма, отделно просто няма къде да се натурят толкова черни плочки (освен ако не искаш да изсечем горите, за да ползваме мястото им), вятърът е изчерпаем ресурс - в смисъл не е перпетуум мобиле - най-ветровитите места са вече заети в голяма степен отделно стотиците хиляди перки вече показват гибелното си влияние върху климата... водните ресурси не само, че вече няма накъде да растат (реките в Европа до голяма степен са овладени енергийно), но по-скоро ще намаляват енергийния си принос - защото заради перките ще наблюдаваме (и ВЕЧЕ наблюдаваме) засушаване... а когато водата е кът - какви ВЕЦ? Въобще "модерната" енергетика на западна Европа прилича на крадец, който при прескачане на метална ограда, се е нахендрил на някой шип - колкото повече се врътка, толкова по-дълбоко му влиза - а крадецът, понеже е с извратени наклонности, дори се кефи на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
пфу ... къф пост ти бех написал ... и кликнах да проверя само за франция производството от ВЕИ и го затрих ... здраве да е , друг път , че ме чака работа ... :))) ... само едно изречение , разсъждаваш панически , и не си запознат с развитието на този отрасъл ... там нещата се движат от няколко петилетки и са много напред ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 3 години
п.п. Това с Китай не е чак толкова елементарно . Ето ти нещо по темата : https://money.bg/macro/bogatite-strani-namalyavat-vrednite-si-emisii-kato-gi-prashtat-v-kitay.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 3 години
Преди едни 15 г Путин и компания се смееха на плановете на ЕС относно плановете им за възобновяема енергия . Сега нещо спряха да се смеят и ти гарантирам че същото ще стане и с водорода . Има доста инфо. че са неглижирали и дори проспали прехода на ЕС към ВЕИ и това им е струвало трилиони като пропуснати ползи и това всичкото под мъдрото ръководство на другаря Путин . Апропо не схващаш основната идея на ВЕИ - те са МЕСТЕН източник за всяка една страна и дори едни 10 % от тях оказват огромен натиск върху вноса на енергоресурси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Би било хубаво водородът да расте по дърветата или още по-добре по дървените глави, ама не расте - и ЕС няма да си направи икономика от зелен водород, освен ако не е икономика на ниво средновековие. Цялата индустрия в Европа ще трябва или да емигрира или да фалира - и същевременно малоyмниците измислят планове как европейската икономика да станела независима от Китай.... не, драги - ще станем РОБИ на китайците, защото в Европа просто няма да остане икономика - икономиката се нуждае от ЕНЕРГИЯ - сигурна, достъпна, евтина и изобилна - или поне достатъчна. Или според теб бъдещата европейска икономика ще се крепи на дялкането на дървени лъжици и ваенето на грънци на светлината на лоена свещ - за да ги продаваме като сувенири на китайските туристи? Всички европейски индустриални компании ще емигрират от Европа и ще отидат да произвеждат другаде - то впрочем тоя процес и сега се наблюдава. Ще се ускорява все повече с ескалирането на енергоидиотството - това ще остави десетки милиони европейци без работа при завишени в пъти цени на енергията. Икономическите щети от корона-пандемията ще ни се видят като песен тогава, след енергийната криза ще последва икономическа, след нея ще дойде и социалната. Това е очевидно като 2+2=4. Не е трудно - трябва да се действа поетапно - когато стъпим на едно стъпало, гледаме към другото. Първо елиминираме най-замърсяващото - въглищата. После гледаме как да намалим петрола, после - ако можем и природния газ, макар дотам просто не виждам как може да стигне.... ама това няма как да стане с енергийно НЕефективни решиния, като превъртане на енергията през водород - за да загубим 40% от нея - щото ни е - разбираш ли - в излишък - хахахахаххах. Що за имбeцили могат да говорят за "енергийна ефективност" щом кроят планове как да губят 40% от толкова "ценната" и недостатъчна "зелена" енергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Ами не мога да повярвам, че това се случва, Зелков. - "Излишната възобновяема енергия - вятърна и слънчева" ??? - Че кога перките и черните плочки изместиха нормалните горива, че вече дават и излишна енергия, та се чудят какво да я правят? Проспал ли съм го? - Щели да използват "съществуващата газопроводна мрежа"? - МОООООООЛЯ ??? Няма ли кой да обясни на олигoфренът тимерманс и кликата му от ***, че металите стават чупливи от водорода? Не само, че нищо няма да направят, но ще съсипят и газопроводната мрежа, та като останат без енергия съвсем да се озъбят. Как не се озъби тоя от коронавирусът, че да се отърве Европа? В момента Германия (и не само) чака на внос на ток от Франция - ами хайде и французите да се хванат със зелените прoстотии, та цяла Западна Европа да остане на тъмно.Питаш как я мислят тия - те са неспособни да мислят - такива като тимерманс са с интелектуалното развитие на 8-годишно дете, неособено умно при това. Много искам, Зелков - да спрат ядрените реактори, природния газ, петрола, въглищата - за седмица само - тогава такива като тимерманс ще бъдат живи разкъсвани по улиците от озверелите хора, останали на тъмно, без транспорт и без работа. Дори мъск им каза, че са *** - защото при превъртането през водород, се губи към 40% от енергията. Тоест вятърът и слънцето трябва да произвеждат поне 20% повече от необходимата СЕГА енергия, за да могат тия да се бъзикат с водорода... как го виждаш това? И перки в з.дниците да ни забучат и да ни накарат да си сложим черни плочки и по главите, пак няма да стане. Хайде, ти обясни как ще стане. Надявах се поне въглищата да елиминираме, ама няма да стане скоро - тия слабоyмните ще хабят 10 гигавата чиста енергия, за да произведат от нея водород, от който ще добиват... 6 гигавата енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Благодаря! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още