IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бизнесът падна в капана на европейските схеми за спешни заеми

Фирмите в ЕС и преди пандемията бяха силно задлъжнели, а сега имат нужда повече от капитал, отколкото от нови кредити

13:17 | 24.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Johnny Milano/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johnny Milano/Bloomberg

Основният дълг към частните нефинансови компании в еврозоната достигна 165% от брутния вътрешен продукт (БВП) на региона в края на 2019 г. според последните данни на Банката за международни разплащания (БМР) в сравнение със 150-те процента в САЩ. Очаква се количеството да се увеличи допълнително през тази година.

Проблемът е особено сериозен при малките и средните предприятия (МСП), които представляват около две трети от работните места в частния сектор в ЕС, но нямат възможност за директен достъп до капиталовите пазари за разлика по-големите дружества. 

От дълг към капитал

Централните банкери и правителствата обсъждат варианти за привличане на повече капитал, а не дълг, в бизнеса, но малко държави имат готови средства за насочване на масови инвестиции към МСП.

Въпреки че няколко правителства заделят средства за вливане на капитал в големи компании, те трябва да измислят иновативни възможности за по-малките фирми.

„Помощта за предприятията ще трябва да бъде пренасочена от заеми към частен капитал ... изборите са сложни, скъпи и са част от политическия дебат“, заяви гуверньорът на Централната банка на Франсоа Вилерой дьо Гало.

ЕС изчислява, че компаниите ще се нуждаят от 720 млрд. евро подкрепа само през 2020 г. и има за цел да активира около 300 млрд. евро инвестиции за частния сектор.

Това би могло да осигури дългосрочна подкрепа за средноголемите компании, въпреки че според някой експерти приоритет ще бъде даден на компаниите, които отговарят на по-широките цели на ЕС за подобряване на цифровите технологии и преминаване към по-зелена икономика.

По думите на Хосе Мануел Гонзалес-Парамо, бивш член на ЕЦБ от Испания, по-малките предприятия няма да привлекат голяма част от паричните средства на ЕС.

Едва след като пораснат, те могат да попаднат в радара, посочва той пред Ройтерс. „Не съществува фонд, който да инвестира например в барове“, изтъква Гонзалес-Парамо.

Ресторантьорът Бертерамо е използвал първия си държавен заем от 25 000 евро и чака втори транш, за да стабилизира бизнеса си. „В момента нямаме нищо, освен дълг ... Започвам да се притеснявам много“, признава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Темата не казва нищо напрактика. То всеки има нужда от повече капитал който да не е заем. И аз имам нужда и баба ми и фирмата на съседа, който да попитате все ще има нужда. От къде да дойде? Държавата да си изхарчи бюджета като безвъзмездна помощ за населението или ЕЦБ да започне да превежда по 1000 евро на месец по сметките на всеки, избирайте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още