IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС прие препоръките на ЕК в рамките на Европейския семестър

Тази година насоките за всички страни са в контекста на пандемията и са по-леки и по-малко предписателни в сравнение с предишните години

13:41 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е одобрил препоръките към държавите членки в рамките на процедурата Европейски семестър, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Тази година препоръките за всички страни вземат предвид специфичния контекст на пандемията от новия коронавирус COVID-19, по-леки са, по-фокусирани и по-малко предписателни от предишните години, посочват от Съвета.

В доклада за България се препоръчва цялостно укрепване на здравния сектор и капацитета на здравната система на фона на пандемията, както и тестването и лечението на коронавирус да се осигурят за всички, не само за здравноосигурените лица. В контекста на пандемията се препоръчва и широка подкрепа за работодатели и заети, за да се предотврати по-нататъшна загуба на работни места, както и усилия за повишаване на квалификацията и преквалификация на работната сила.

В препоръките се обръща внимание и на въпроси, като осигуряването на социална закрила, включително за самостоятелно заетите, реформа на социалните услуги, на образователната система, подобряване достъпа до цифрови услуги за населението и в сферата на образованието, засилване на цифровите умения на населението, въвеждане на цифрово управление, публични инвестиции с цел декарбонизация на икономиката и пр.

Като цяло препоръките към всички страни членки на ЕС са да инвестират в достъпно, ефективно и устойчиво здравеопазване, в запазване на заетостта и справяне със социалното въздействие на кризата, да се съсредоточат върху научните изследвания и развойната дейност, да запазят единния пазар и движението на стоки, услуги и хора.

С това приключва последният етап от Европейския семестър през 2020 г.

Процедурата беше въведена през 2010 г. с оглед идентифициране на дисбаланси и проблеми на фона на тогавашната световна криза. Тя дава възможност на страните членки да координират своите икономически политики през цялата година и да се справят с икономическите предизвикателства, пред които е изправен ЕС.

Европейската комисия (ЕК) оценява икономическите политики и бюджетните стратегии на правителствата на ЕС въз основа на националните програми за реформи и програмите за стабилност или конвергенция, предоставяни всяка година през април. Институцията представя на всяка страна набор от специфични за всяка страна препоръки и насоки за това как да засилят работните места и растежа, като същевременно поддържат стабилни публични финанси. Тези насоки трябва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още