fallback

Негативните икономически данни помрачиха борсите в Европа

Книжата на Volkswagen и Renault поевтиняха съответно с над 6% и 9%, след като и двата концерна отбелязаха тримесечни загуби

19:55 | 30.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия на фона на мрачните икономически данни, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 2,16 на сто до 359,52 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 442,61 пункта, или 3,45%, до ниво от 12 379,65 пункта.

Френският измерител CAC се смъкна с 2,13% до 4852,94 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 141,47 пункта, или 2,31%, от стойността си, понижавайки се до равнище от 5989,99 пункта.

борси

Германската икономика се срина през второто тримесечие заради причинената от коронавируса криза. От април до юни брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 10,1 процента в сравнение с предходното тримесечие, както обяви Федералната статистическа служба в четвъртък в предварителния си преглед.

Това е най-големият спад от началото на тримесечните изчисления за Германия през 1970 г. За сравнение, дори и през най-лошите три месеца от финансовата криза през 2009 г. икономиката се сви с по-малко от пет процента.

В същото време американската икономика претърпя през второто тримесечие най-големия си срив от поне 1940 г., подчертавайки начина, по който пандемията от коронавируса опустоши бизнеса в цялата страна и остави милиони американци без работа. 

Брутният вътрешен продукт на САЩ се сви през второто тримесечие с 32,9% спрямо първото, най-големият спад от тримесечните данни, датиращи от 1947 г., показа първоначалната оценка на Министерството на търговията в четвъртък. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg бе за спад от 34,5%.

Късно снощи управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди за най-тежкия икономически спад „в нашия живот“, след като представителите на Федералния комитет по отворените пазари решиха да запазят основните лихви непроменени на ниво около нулата и затвърдиха мнението си да използват всички налични инструменти за подпомагане на възстановяването на фона на пандемията.

Акциите на Сredit Suisse Group AG поевтиняха с близо 2%, след като кредиторът отчете нетна печалба от 1,16 млрд. швейцарски франка. Банката обяви, че слива звената си за търговия и инвестиции - първата голяма структурна реформа на главния изпълнителен директор Томас Готщайн.

Цената на акциите на енергийния гигант от Италия Eni се срина с над 7%, след като компанията отчете загуба през второто тримесечие и намали размера на дивидента си, след като коронавирусната криза доведе до съществено намаляване на цените на петрола. Коригираната нетна загуба на Eni възлиза на 714 млн. евро през тримесечието в сравнение с регистрирана печалба от 562 млн. евро година по-рано, казва се в изявление на базираната в Рим компания. Анализаторите очакваха загуба от 1,11 млрд. евро.

Книжата на Shell поевтиняха с над 5%, докато тези на Total изтриха 1,6% от стойността си, въпреки че двете компании отбелязаха изненадващи тримесечни печалби въпреки прогнозите за загуби.

Акциите на самолетостроителя Airbus поскъпнаха с 1,87%, въпреки че компанията обяви, че ще свие производството, след като обяви загуба за второто тримесечие в размер на 1,44 млрд. евро.

Стойността на книжата на германския автомобилен колос Volkswagen AG изтри над 6%, след като концернът отчете загуба от 1,4 млрд. евро и съкрати дивидента.

Акциите на Renault поевтиняха с 9,26%, отразявайки рекордната нетна загуба, която френският автомобилен концерн отбеляза за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още