IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драматичен срив на германската икономиката с 10,1%

Това е най-големият спад от началото на тримесечните изчисления за БВП на страната през 1970 г.

11:30 | 30.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител на Opel AG в Кайзерслаутерн.&nbsp; <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Служител на Opel AG в Кайзерслаутерн.  Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската икономика се срина през второто тримесечие заради причинената от коронавируса криза. От април до юни брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 10,1 процента в сравнение с предходното тримесечие, както обяви Федералната статистическа служба в четвъртък в предварителния си преглед.

Икономистите, интервюирани от агенция Ройтерс, очакваха спад от 9%.

Това е най-големият спад от началото на тримесечните изчисления за Германия през 1970 г. За сравнение, дори и през най-лошите три месеца от финансовата криза през 2009 г. икономиката се сви с по-малко от пет процента.

Мерките за овладяване на пандемията парализираха голяма част от икономиката: магазините, хотелите и ресторантите трябваше да затворят, фабриките също прекратиха производство, а събитията трябваше да бъдат отменени.

Тъй като най-голямата икономика в Европа се сви с 2% през първото тримесечие заради пандемията, тя вече официално е в рецесия. Икономистите говорят за рецесия, когато брутният вътрешен продукт се понижи поне две тримесечия поред.

Икономистите очакват връщане към растежа през текущото трето тримесечие. Германският институт за икономически изследвания (DIW) прогнозира увеличение от три процента. Независимо от това, вероятно ще отнеме две години, преди да се компенсира историческият спад от пролетта, заяви икономическият директор на DIW Клаус Михелсен.

Доверие за третото тримесечие

Индексът Ifo нарасна през юли за трети пореден месец и показва подем за първи път от 2019 г. Анкетираните индустриални мениджъри гледат на ситуацията все по-положително. Повечето доставчици на услуги дори описват ситуацията като добра. Строителните компании вече не очакват бизнесът да се срине, както през юни, което се дължи и на пакета за стимулиране от страна на федералното правителство.

Германският институт за икономически изследвания (DIW) очаква ръст от три процента през третото тримесечие. „Признаците ясно сочат към възстановяване", заяви Михелсен.

Втора вълна от заразявания от коронавируса в Германия с нови ограничения за бизнесите, които биха могли да предизвикат серия от фалити, сега се разглежда като най-големия риск. Германия регистрира най-голям брой нови случаи на коронавирус oт около шест седмици, а честотата на инфекцията остава над основния праг от 1,0.

Има 839 нови инфекции за 24 часа до четвъртък сутрин спрямо 595 предишния ден, според данни на университета "Джонс Хопкинс". За сравнение, в пика на пандемията имаше почти 7000  случая дневно, а общият брой достигна 208 536. Има и четири нови смъртни случая, като общият брой на починалите е 9355.

Износът е заплашен и от факта, че пандемията бушува силно в страни като САЩ, на които германските компании обикновено продават много стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
freegan
преди 3 години
Пий си хапчетата, брат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Ewiak Ryszard
преди 3 години
Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [това означава също криза, която ще затъмни Голямата депресия. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Тогава също много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия. COVID - 19 играе ролята на "детонатор" и "катализатор" тук, и ще ускори този процес]." (Даниил 11:28,29а)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Ръстът на германската икономика ще бъде също толкова голям колкото спада през второто тримесечие Хайде да кажем 6 % спрямо второто тримесечие А през четвърто тримесечие ще има бум на германската икономика Разбира се ако няма втора вълна на епидемията наречена Ковит 19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още