Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Сredit Suisse изненада с по-добра от очакваното печалба за тримесечието

Банката готви мащабна реформа по сливане на звената си за търговия и инвестиции

Сredit Suisse изненада с по-добра от очакваното печалба за тримесечието

Снимка: Bloomberg L.P.

Сredit Suisse Group AG слива звената си за търговия и инвестиции - първата голяма структурна реформа на главния изпълнителен директор Томас Готщайн, посочва Bloomberg.

Банката ще интегрира отдела за дейността си на международните пазари и консултантското си звено в една обща структура, става ясно от изявлението на кредитора в четвъртък. В него се посочва също, че банката предвижда нова програма за съкращаване на разходите, като отчита по-добри от очакваното резултати за второто тримесечие. И приходите, и печалбата й са над прогнозите.

Още по темата

От отчета на Сredit Suisse става ясно също, че банката възнамерява да спести 400 млн. франка (438 млн. долара) годишно от 2022 г.

Готщайн опростява сложната структура на кредитора, отменяйки промените на своя предшественик Тиджан Тиам отпреди пет години, който раздели звеното за търговия и инвестиции заради спад на приходите. Световните компании все още не са на едно мнение дали е по-добре обединението на инвестиционното банкиране и международната търговия или отделното им управление.

Нетната печалба на Сredit Suisse достига 1,16 млрд. швейцарски франка при очаквани от анализатори на Bloomberg 713 млн. франка. Звеното за инвестиционно банкиране и капиталови пазари отчете изненадваща печалба след три поредни тримесечия на загуби. Подразделението почти няма принос към печалбата на компанията от 2018 г. насам, което предизвика и призивите за сливането му с това за търговия.

Готщайн се опитва да успокои духовете след един особено бурен за банката период, белязан и от шпионски скандал при управлението на Тиам, пазарна волатилност и серия от съмнителни сделки. Банката работи по трансакции, свързани с компании като Luckin Coffee Ltd. и Wirecard AG, като също така разследва свои фондове, свързани с Vision Fund на SoftBank за възможен конфликт на интереси.

Нетните приходи за второто тримесечие достигат 6,2 млрд. франка при очаквани 5,6 млн. франка.

Съотношението на общия капитал от първи ред достига до 12,5% при очаквани 11,6%.

Сredit Suisse, също както своя конкурент UBS, сигнализира, че може да плати дивидент за втората половина на 2019 г. по-късно през тази година, след като го отмени по-рано заради коронавирусната пандемия.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
80% от българите нямат никакво влияние при определянето на работното време