IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на Италия може да излезе извън контрол

Страната ще завърши тази година със съотношение дълг към БВП от около 160%

19:15 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Държавният дълг на Италия може да излезе извън контрол следващата година, освен ако икономиката не се възстанови бързо от второто блокиране заради коронавируса, обясни депутат от управляващата коалиция, цитиран от Bloomberg.

„Италия ще завърши тази година със съотношение дълг към БВП от около 160%, ако икономическото възстановяване бъде слабо, като рискуваме експлозивна динамика на дълга още през 2021 г.“, коментира Луиджи Маратин, който оглавява финансовата комисия в Долната камара на парламента.

Новите мерки, подписани от премиера Джузепе Конте, забраняват на италианците да напускат или да влизат в градове във високорискови райони, включително финансовата столица Милано, тъй като правителството се стреми да овладее новата вълна на COVID -19.

Второто блокиране за шест месеца е поредният удар за и без това затруднената икономика. Конте е подготвил най-малко още 1,5 млрд. евро (1,75 млрд. долара) помощ за бизнеса.

"Струва ми се ясно, че Италия ще се сблъска с отрицателен растеж през четвъртото тримесечие", каза Маратин, което е по-лош резултат от прогнозираното от правителството.

Бюджетът на Италия предполага, че брутният вътрешен продукт (БВП) може да се свие с 10,5% тази година при най-лошия сценарий и да се увеличи само с 1,8% през 2021 г.

Според прогнозите на Oxford Economics италианският БВП може да спадне с около 2% през последното тримесечие на годината след въвеждането на новите мерки.

Според Маратин от съществено значение е Италия да се възползва максимално от помощта на Европейския съюз, която ще получи от 2021 г., и предупреди, че забавянето може да представлява допълнителен риск за перспективите пред икономиката. Рим трябва да получи най-големия дял от средствата за възстановяване на ЕС, с цели 209 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми в хода на програмата. Окончателно одобрение на механизма обаче все още няма, тъй като въпросът е в процес на преговори в Европейския парламент.

италия италия

Партията на Маратин „Жива Италия“, партньор в управляващата коалиция, се ръководи от бившия премиер Матео Ренци и редовно е в противоречие както с Конте, така и с основните му съюзници, Движение „Пет звезди“  и Демократическата партия. „Жива Италия“ призова правителството да ограничи мерките срещу вируса, за да защити бизнеса.

„Истинският проблем на Италия е неуспехът да модернизира икономиката си през 20-те години на икономическа стагнация, а не вирусът“, каза Маратин. Според него трудовия и капиталовия пазар, съдилищата и данъчната система се нуждаят от реформа, и призова за усилия за пренасочване към повече онлайн услуги и привличане на повече жени в работната сила.

По думите му Италия трябва да се подготви за вероятността Европейската централна банка да прекрати програмата за изкупуване на облигации, която досега е намалявала разходите по заеми. Дори ако доходността на облигациите остане исторически ниска, Италия ще се сблъска с финансови проблеми без по-бърз растеж“, каза той.

„Намесата на ЕЦБ трябва да се разглежда като малко откраднато време“, каза Мараттин. „Ако се приема като Дядо Коледа, който идва и решава всички проблеми, тогава ще трябва да обясним на хората, че Дядо Коледа не съществува.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още