IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С иновационни проекти ще се правят дигитални хъбове в Бургас и Русе

Първите конкурси по програма "Хоризонт Европа" ще се обявят след април, посочи доц. Евгени Евгениев от постоянното представителство на България в ЕС

17:37 | 22.12.20 г.
С иновационни проекти ще се правят дигитални хъбове в Бургас и Русе

По думите му първите конкурси по новата програма, която влиза в сила от януари 2021 г.q се очаква да бъдат обявени след април.

„Амбицията на Европа е да се превърне в световен лидер в иновациите и науката, като коронавирусът спомогна много за увеличаването на вниманието на обществото към учените“, посочи Евгениев и заяви, че се планира около 3% от БВП на Европейския съюз да бъдат отделени за научна дейност.

Той информира, че към момента са заделени 2,18% и това ни прави изоставащи от Корея, Япония и САЩ, като веднага след нас се нарежда Китай. 

„В Европа се забелязва значително иновационното разделение между Изтока и Запада. „Хоризонт Европа“ се опитва да запълни тази пропаст“, коментира експертът от постоянното представителство на България в ЕС и подчерта, че много важно перо е бюджетът за т.нар разширяващи държави, сред които е и България.

Доц. Евгениев заяви, че сега за страната ни е много важно повишаването на експертизата на национално ниво и увеличаване на капацитета за работа по проекти и даде примери за възможни проекти в България, като акцентира на ролята на местните иновационни лидери.

Сред възможните проекти, които експертът в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в ЕС изброи, са вече обявеното изграждане на парк за мехатроника и чисти технологии в Габрово; в Бургас и Русе могат да бъдат изградени дигитални хъбове; Варна може да заложи на медицината, информационните технологии и креативната индустрия; Стара Загора може да търси успех в изграждането на биотехнологичен център, а Пловдив има силен център за аграрни научни изследвания.

Какво е бъдещето на на Европа чрез наука и иновации?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още