IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията на "Северен поток 2" има право да строи край Дания до края на април

Засега Nord Stream 2 AG не се отказва от проекта, въпреки санкциите на САЩ и натиска в Европа срещу газопровода

15:46 | 09.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Allseas</em></p>

Снимка: Allseas

Проектната компания на "Северен поток 2" - Nord Stream 2 AG, има разрешение да строи газопровода в датски води до края на април, става ясно от изявление на Датското морско управление, цитирано от руската медия РБК. Компанията получи разрешение да започне работа в участъка на 15 януари 2021 година, но се забави с около седмица без официално съобщение защо.

На 24 януари корабът "Фортуна" влезе в участъка на газопровода и започна да извършва проучвания, а от 6 февруари вече полага и тръби по дъното на Балтийско море. От съобщението на датските власти става ясно, че тръбополагащият кораб ще бъде подпомогнат от "Балтийски изследовател".

Справка на сайта на Maritime Traffic показва, че и двата съда в момента се намират на юг от датския о. Борнхолм. "Фортуна" е в режим на ограничена маневреност. От 24 януари в пристанището "Висмар" се намира друг тръбополагащ кораб, плаващ под руски флаг - "Академик Черский", за който също имаше спекулации, че ще строи газопровода след отказа на Allseas да довърши проекта.

"Фортуна" извърши строителството в германски води в края на 2020 година.

Строителството на "Северен поток 2" беше подновено въпреки коментарите на САЩ срещу проекта и заплахата от санкции срещу компании, замесени с газопровода. В крайна сметка се оказа, че "Фортуна" е регистрирана на името на малка компания в Москва - "КВТ - Рус", която не се отказва от проекта.

Трасето в датския участък е с дължина от около 150 километра. Скоростта, с която "Фортуна" полага тръби, е около 0,4 километра на денонощие, но тя зависи много от метеорологичните условия.

Междувременно "Северен поток 2" отново предизвика спорове в ЕС. Сред някои от членовете на общността и европейски институции Германия трябва да се откаже от газопровода като санкция срещу Москва заради ареста на Алексей Навални. Берлин обаче категорично отказва да промени позицията си по проекта.

Предстоят и разговори между САЩ и Германия във връзка с руските енергийни проекти в Европа. Преди дни германският канцлер Ангела Меркел сподели по време на съвместна видеоконференция с френския президент Емнаюел Макрон, че Германия има нужда от природния газ, защото не може да разчита на ядрени централи, както Франция, на фона на отказа от въглищата.

Тя посочи, че различията със САЩ по този проект не са толкова сериозни и решение ще бъде намерено.
Макрон отбеляза, че целта на ЕС е да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид, а природният газ е един от източниците на енергия с малък ефект за околната среда.

След първоначални известни колебания Франция е "абсолютно солидарна" с Германия по казуса, заяви още френският президент по време на пресконференцията, излъчена на сайта на президентството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още