IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК задейства процедура срещу AstraZeneca за неизпълнените доставки

От Брюксел ще изпратят писмо до компанията в опит да решат проблемите

15:48 | 18.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) подготвя писмо до AstraZeneca в опит да реши проблемите с доставките на ваксината срещу коронавируса. Това потвърди в обедния брифинг на институцията говорителят Ерик Мамер. Той посочи, че текстовете се съгласуват със страните от общността.

Не са изключени всякакви действия срещу компанията, коментира и говорителят по въпросите на здравеопазването в ЕС Стефан де Кеерсмекер на въпрос дали ще бъде изправена пред съд.

Още преди дни от Комисията намекнаха, че може да бъде потърсена неустойка от компанията заради неизпълнените ангажименти.

Процедурата с изпращането на писмото е предвидена в договора, подписан от AstraZeneca и ЕК, в член 18.5а, който уточнява действията при "конфликтни ситуации". Текстовете предвиждат в рамките на 20 дни проблемите да бъдат решени, но ако няма удовлетворяващо за двете страни решение - ЕК ще предприеме следващи стъпки, уточни Мамер. 

"Днес предприемаме специфични действия - да видим докъде ще ни доведат те", каза говорителят. Точка b от член 18.5 предвижда възможността компанията да бъде съдена при неизпълнение на ангажиментите си в белгийски съд.

По договора с ЕС компанията трябва да достави 300 млн. дози от ваксината до края на юни, но от AstraZeneca обясниха, че няма да успеят да доставят повече от 100 млн. Причината е проблем в производството и забрана за износа на ваксини от Великобритания към ЕС.

В сряда (17 март) председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че очаква реципрочно отношение на Лондон по отношение на износа на ваксини. От началото на февруари ЕС е изнесъл 10 млн. дози ваксини към Великобритания и очаква и британските партньори да изпълнят своите задължения.

Фон дер Лайен намекна, че общността може да спре износа на ваксини към държави, които произвеждат ваксини и не изпълняват своите ангажименти към общността. Тя потвърди, че отношенията със САЩ в това отношение са напълно в очакванията на Брюксел - обменят се ваксини, както и суровини за производството им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още