IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EMA: Ваксината на AstraZeneca e безопасна и ефективна

Агенцията не откри връзка между случаи на тромбози след ваксината и препоръчва да се следи по-сериозно за възможни рискове

18:14 | 18.03.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не можем да намерим връзка между случаите на тромбоемболия и ваксината на AstraZeneca, съобщи директорът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Имър Кук по време на пресконференция.

"Ваксината е безопасна и сигурна и предпазва от тежко протичане на COVID - 19", заяви тя.

Агенцията препоръча внимателно да бъдат следени възможните рискове след употребата на ваксини срещу коронавируса.

Имър Кук беше категорична, че ЕМА не може да коментира индивидуалните решения на страните, както и на националните здравни власти, относно спирането или продължаването на ваксинирането с препарата. Работата на агенцията е да се увери, че ваксината е безопасна и ефективна, както и да провери информацията за възможни рискове допълни тя.

Заключенията на ЕМА са базирани на проучвания на документацията на докладваните случаи за наличието на тромбози след ваксиниране с препарата на AstraZeneca, обясни Забине Щраус, председател на комисията за оценка на фармакологичния риск към агенцията. Тя допълни, че ползите от използването на ваксината за превенция от коронавируса надвишават рисковете.

Случаите на тромбози сред ваксинираните реално са по-малко от средностатистическия риск в ЕС. 

Щраус допълни, че наличието на тромбози и тромбоемболични ситуации, както и кървене в мозъка, са много редки - само няколко десетки на фона на 12 млн. ваксинирани. На този етап не може да се каже със сигурност дали те са причинени от препарата на компанията и властите ще продължат да наблюдават ситуацията. Това, което прави впечатление обаче, е образуването на тромби сред млади жени, което е специфичен аспект, и този риск ще се проследи по-внимателно.

По време на брифинга стана ясно, че в Германия се коментира за възможна връзка между появилите се проблеми с тромбози след ваксини и тютюнопушенето. Пушенето е отдавна известен фактор за образуване на тромби, потвърди Щраус и допълни, че и тази връзка ще бъде внимателно анализирана.

Самият коронавирус е фактор за образуване на тромби и много преболедували COVID попадат в болниците за лечение след подобни състояния, обясни още тя.

Експертите допълниха, че в ЕС има повече случаи на тромбози, отколкото във Великобритания и възможното обяснение е, че на Острова ваксинират основно възрастните хора. Като цяло тромбозите не са много рядко състояние в Европа.

Повечето европейски държави забраниха използването на ваксината на AstraZeneca след данни за появата на тромби след ваксиниране. България е една от тези страни - кампанията по ваксиниране с продукта на компанията спря на 12 март след смъртен случай след поставяне на ваксина. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще очаква писмено становище на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината.

Предварителните анализи на EMA показаха, че ползите от използването на ваксината в ЕС са повече от рисковете. Агенцията направи задълбочен анализ на данните заради докладваните случаи. Преди дни Имър Кук призна, че има данни за тромбоемболични събития след употреба и на други две ваксини, одобрени за използване в ЕС - Pfizer/BioNTech и Moderna.

Междувременно в ЕС се разгоря друг скандал - относно доставките на ваксини, в центъра на който се оказа България. Според австрийския канцлер Себастиан Курц поръчаните от ЕК ваксини не се разпределят честно и Малта например получава три пъти повече ваксини от България според броя население. От ЕК обаче заявиха, че държавите имат право да купят повече или по-малко от първоначално заявените количества ваксини. Това става след съгласуване между членовете на ЕС.

Реално механизмът, обяснен от говорителите на ЕК, предвижда ако една държава прецени, че няма нужда от ваксините  в определени доставки по определени причини, да може да ги отстъпи на друг член на общността.

България, Австрия, Латвия, Словения, Чехия и Хърватия поискаха от ЕС компенсационен механизъм за разпределение на ваксините.

На фона на липсващите дози на AstraZeneca се поставя и въпросът дали страните ще успеят да ваксинират 70% от своето пълнолетно население до края на лятото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
https://***.bgonair.bg/a/4-world/221171-datski-meditsi-s-tezhki-trombozi-sled-vaksinatsiya-s-astrazeneca-edin-ot-tyah-e-pochinal?utm_source=m.investor&utm_medium=Article_page&utm_campaign=RSS_2019
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това, че ти не си я докарал до болница, не значи, че други не са и че умират по 200 души на ден.Но на *** погледа стига до върха на носа му.И между другото, при пушачите с дробове, пълни с катран, вируса не може да се закачи добре и боледуването минава бързо и безпроблемно.Радвай се, от Ковида няма да умреш. Ти си имаш други проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Четейки, някой хора тук имат нужда от спешна ваксинация. Но се ваксинирайте с Астра Зенека, нали така или иначе няма проблем с нея. Но се ваксинирайте не с две, а с поне седем осем ваксини. за да е по сигурно...Аз съм изкарал Кромида на крак ходейки на работа и пушейки като старо кюмбе. Имам 270 ПЪТИ повече антитела от нормата....Пък нито съм бил по доктори, нито по болници....Така че ако обичате като гледате едната страна на монетата, както прокисналото Зеле, погледнете и другата страна на монетата.... а не зелето и още няколко да се правите на по католици от папата, защото всъщност не сте по умни от амеба....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Norwegian Medical Professor Finds Link Between AstraZeneca Vaccine And Fatal Blood Clots but EMA Tells Europe to Continue Anyway because Benefits Outweigh Riskshttps://healthimpactnews.com/2021/norwegian-medical-professor-finds-link-between-astrazeneca-vaccine-and-fatal-blood-clots-but-ema-tells-europe-to-continue-anyway-because-benefits-outweigh-risks/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Ако може да анализираш и случаят ing5rov : пенсионер лежи на село, пука по шише домашнярка (700 мл) на ден и ***. Ако вдигне дозата на 1000 мл/ден, ще бъде ли резистентен спрямо ковид вируса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Направил си сметка без кръчмар. Ако си пенсионер и лежиш на село, наистина вероятността да се заразиш е 10(примерно) пъти по-малка от активен човек в града. Ако си пенсионер, вероятността да умреш е 15(примерно) пъти по-голяма при ковид, отколкото при млад човек. Така че не ни вкарвай в уравнение с много неизвестни.PS Не пишеш нищо за случаят на Вова-та : млад човек, лежи на село и само ***. Какво се случва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Умира се след ваксинация от ваксината, това вече и децата го знаят.Да от ковид се умира повече от колкото от ваксината.Да от една ваксина се умира повече от друга ваксина.Важният въпрос е до колко се умира от ковид след като си ваксиниран.И колко дълго те предпазва ваксината.Ефикастността на ваксините пада значително до 30-40% при мРНА към новите мутации.Вируса започва да избягва от тази стара ваксина. Нужна е нова, по-адекватна.Въпроса е вече персонален - ако си активен, в голям град, работиш с клиенти и много хора - по скоро имаш нужда от вакс. Ако си пенсионер на село и лежиш по цял ден в къщи и гледаш градина - по скоро нямаш нужда от вакс, щото ако я вземеш може и това да ти е края, а вируса е много малък шанса да пипнеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
ти каквото и да напишеш , няма абсолютно никакво значение ... *** , това е нещо като честната дума на курветината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Това не е отговор на въпроса ! Нещата, които си описал ги знаят всички вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
ssaki
преди 3 години
Всички ще умрем след ваксиниране! Всеки от нас е ваксиниран като дете (или поне се предполага да е), и всеки от нас ще умре в някакъв момент. Следователно смъртността след ваксинация е 100% в рамките на първите 150 години след ваксинацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още