IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има данни за тромбози и при другите ваксини срещу коронавируса

Тромбоемболичните състояния не са редки сред европейците, но досега не са посочвани като странична реакция след ваксина

17:57 | 16.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна задълбочено проучване на сигналите за случаи на тромбоза след ваксиниране с ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca. В момента фокусът е върху тази ваксина, макар че има данни за тромбози и след употребата на други две ваксини, разрешени от Агенцията - на Pfizer/BioNTech и на Moderna, и те също се взимат предвид от експертите.

Това стана ясно по време на пресконференция на ЕМА, излъчена във видеосистемата на Европейската комисия.

Ръководителят на ЕМА Имър Кук отказа да коментира решенията на националните власти да бъде спряна ваксинацията с продукта на AstraZeneca и посочи, че на този етап позицията на агенцията е, че ползите от ваксината надвишават риска от нейното използване.

ЕМА е започнала разследване на съобщенията за тромбоемболични състояния и докладът ще бъде готов до дни. Подобен проблем не е описан в документацията на AstraZeneca и в Агенцията се опасяват дали проблемът не е възникнал след това - при производството или по друга причина.

На този етап обаче няма доказателства, че случаите на тромбоемболия са свързани с ваксината, категорична е Кук. Тя посочи, че в ЕМА са получили всички досиета на пациенти с тромбози, включително и от Великобритания и анализират информацията. Данните ще бъдат съпоставени и статистически с подобни случаи сред населението на Европа. Те показват, че подобни проблеми са често срещани сред европейците, а досега не са свързвани с поставянето на ваксини.

В работната група са включени представители на 27-те държави от ЕС, експерти по тромбоемболични събития, пациентски организации и експерти от трети страни, които да подпомогнат анализите.

Ваксината на AstraZeneca е показала достатъчно доказателства за безопасност и ефективност и по тази причина е получила одобрението на ЕМА, обясни по време на пресконференцията Кук.

Тя отказа да препоръча каква трябва да бъде реакцията сега, защото се доверява на експертите и на техните съвети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
А те дори не ползват една и съща технология АЗ и останалите 2 фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
ми то и преди си имаше грип , ама били инжекцията тогава се занимаваше с уиндоуса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Ама че тъпотия.Ми то купища случаи на тромбози има всяка година и без никакви ваксинации бе. Аз имах два пъти дълбока флеботромбоза, веднъж през 2008 и веднъж през 2012 година,и след 2012 съм постоянно на антикоагуланти.Разбира се, че когато извършваш милиони ваксинации всеки ден, няма как да не се получи съвпадение с други състояния.Ми то ако се вторачват така, със сигурност ще има и купища инфаркти, инсулти,хреми, насирания и кариеси и т.н. и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още