IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EMA: Ваксината на AstraZeneca e безопасна и ефективна

Агенцията не откри връзка между случаи на тромбози след ваксината и препоръчва да се следи по-сериозно за възможни рискове

18:14 | 18.03.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не можем да намерим връзка между случаите на тромбоемболия и ваксината на AstraZeneca, съобщи директорът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Имър Кук по време на пресконференция.

"Ваксината е безопасна и сигурна и предпазва от тежко протичане на COVID - 19", заяви тя.

Агенцията препоръча внимателно да бъдат следени възможните рискове след употребата на ваксини срещу коронавируса.

Имър Кук беше категорична, че ЕМА не може да коментира индивидуалните решения на страните, както и на националните здравни власти, относно спирането или продължаването на ваксинирането с препарата. Работата на агенцията е да се увери, че ваксината е безопасна и ефективна, както и да провери информацията за възможни рискове допълни тя.

Заключенията на ЕМА са базирани на проучвания на документацията на докладваните случаи за наличието на тромбози след ваксиниране с препарата на AstraZeneca, обясни Забине Щраус, председател на комисията за оценка на фармакологичния риск към агенцията. Тя допълни, че ползите от използването на ваксината за превенция от коронавируса надвишават рисковете.

Случаите на тромбози сред ваксинираните реално са по-малко от средностатистическия риск в ЕС. 

Щраус допълни, че наличието на тромбози и тромбоемболични ситуации, както и кървене в мозъка, са много редки - само няколко десетки на фона на 12 млн. ваксинирани. На този етап не може да се каже със сигурност дали те са причинени от препарата на компанията и властите ще продължат да наблюдават ситуацията. Това, което прави впечатление обаче, е образуването на тромби сред млади жени, което е специфичен аспект, и този риск ще се проследи по-внимателно.

По време на брифинга стана ясно, че в Германия се коментира за възможна връзка между появилите се проблеми с тромбози след ваксини и тютюнопушенето. Пушенето е отдавна известен фактор за образуване на тромби, потвърди Щраус и допълни, че и тази връзка ще бъде внимателно анализирана.

Самият коронавирус е фактор за образуване на тромби и много преболедували COVID попадат в болниците за лечение след подобни състояния, обясни още тя.

Експертите допълниха, че в ЕС има повече случаи на тромбози, отколкото във Великобритания и възможното обяснение е, че на Острова ваксинират основно възрастните хора. Като цяло тромбозите не са много рядко състояние в Европа.

Повечето европейски държави забраниха използването на ваксината на AstraZeneca след данни за появата на тромби след ваксиниране. България е една от тези страни - кампанията по ваксиниране с продукта на компанията спря на 12 март след смъртен случай след поставяне на ваксина. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще очаква писмено становище на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината.

Предварителните анализи на EMA показаха, че ползите от използването на ваксината в ЕС са повече от рисковете. Агенцията направи задълбочен анализ на данните заради докладваните случаи. Преди дни Имър Кук призна, че има данни за тромбоемболични събития след употреба и на други две ваксини, одобрени за използване в ЕС - Pfizer/BioNTech и Moderna.

Междувременно в ЕС се разгоря друг скандал - относно доставките на ваксини, в центъра на който се оказа България. Според австрийския канцлер Себастиан Курц поръчаните от ЕК ваксини не се разпределят честно и Малта например получава три пъти повече ваксини от България според броя население. От ЕК обаче заявиха, че държавите имат право да купят повече или по-малко от първоначално заявените количества ваксини. Това става след съгласуване между членовете на ЕС.

Реално механизмът, обяснен от говорителите на ЕК, предвижда ако една държава прецени, че няма нужда от ваксините  в определени доставки по определени причини, да може да ги отстъпи на друг член на общността.

България, Австрия, Латвия, Словения, Чехия и Хърватия поискаха от ЕС компенсационен механизъм за разпределение на ваксините.

На фона на липсващите дози на AstraZeneca се поставя и въпросът дали страните ще успеят да ваксинират 70% от своето пълнолетно население до края на лятото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
кат ти пиша че си от тъъъп по-тъъъп вервай ми !!! това е едно от основните увреждания от ковид !!! разцепват те от инжекции с разреждащи кръвта лекарства . после като те изпишат поне още 2 седмици пиеш такива лекарства . ако те пипне здраво вирусът , а това са всички дето лежът в момента в болница , основното нещо е скоротечната пневмония и съсипването на белият дроб . искай на некой познат, дето е лежал в болница вече от ковид , да ти покаже снимките си на белият дроб ... като пазарска мрежичка е ... :)))защо интензивните легла всичките без изключение са с тръби в устата ... ?! а ... ?! защо ги помпат с кислород ... ?! защо във всички стаи с болни от ковид има бутилки с кислород и мундщуци ... ?! айде некъде из твойте мало.умн.ни сайтове си изрови какво е скоротечна пневмония и защо ковид сгъстява кръвта и какво се случва с хора с тежък ковид и увредени кръвоносни съдове и развили пневмония ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
сега след целия поток от висококачествена и логична информация следва въпроса :Има ли значение, дали има връзка или не с ваксината, ако човек умира след ваксиниране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"EMA: Ваксината на AstraZeneca e безопасна и ефективна "даже и да има нещо , няма нищо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Я ти ни обясни връзката между тромбозата и КОВИДА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Leaked Pfizer Documents Reveal Only 55% of Some COVID Vaccine Samples had RNA Intact Prior to European Approval Exposing Huge Quality Control Issueshttps://medicalkidnap.com/2021/03/14/leaked-pfizer-documents-reveal-only-55-of-some-covid-vaccine-samples-had-rna-intact-prior-to-european-approval-exposing-huge-quality-control-issues/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 3 години
я ни осветли каква е връзката м/у тромбозата и имунната система на човек ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Нагли,по-нагли -ЕМА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още